Жителі Львова, які приватизували кооперативну землю, знайшли на своїх ділянках незаконні поховання. Тепер звинувачують у всьому директора кладовища, розташованого впритул до їхніх городів, як розпорядника щодо місць поховання.

Подробиці цієї історії дізнавався «5 канал».

Замість яблунь та груш – 12 свіжих могил знайшла пані Ірина на щойно приватизованій нею під садівництво земельній ділянці.

От мій витяг, що є, от витяг земельної ділянки, 25.08 я отримала документ, а приватизувати ми подали документи вже два роки тому, – розповідає власниця земельної ділянки Ірина Ревак.

Власницею землі пані Ірина стала в серпні, а от могили на її території датовані березнем, квітнем та липнем. Поховання на своїй території знайшли й інші новоспечені землевласники. Серед них – і Галина Петрук.

Ми приватизували в цьому році. З 8 липня нам надали ухвалу. Але коли ми приїхали тут, то вже були поховання, – розповідає Галина Петрук.

Земля, яку приватизували під садівництво – розташована біля Ряснянського кладовища.

Колись це була комунальна власність, згодом перейшла в користування членів кооперативу, які й почали приватизовувати ділянки. Кажуть, що на їхній землі похазяйнував директор кладовища. Бо ж місце під нові поховання на цвинтарі – закінчилось, а охочі упокоїти тут родичів – ні.

У 2019 році почалися масові поховання. Тут почалися масові поховання і під час пандемії в 20-му році, ми зупиняли це, звертаючись в органи місцевого самоврядування. Але, на жаль, це не було зупинено, – розповідає власник земельної ділянки Василь Капітоненко.

Що доручав ховати мерців на ділянках нині живих людей – директор кладовища Ярослав Мартинів не приховує. До того ж, каже, зовсім не підозрював, що на цій землі мають бути чиїсь городи.

Я не мав виходу. Тут, знаєте, скільки людей плакало стояло. Діти плакали, просили поховати маму. Якби та ділянка в них була обгороджена, якби вони б вели там якусь діяльність, ніхто б того не зробив. Ділянка заросла. Хащами заросла, – каже директор кладовища Ярослав Мартинів.

Упродовж останніх двох років тут поховали зо три сотні покійників. Частину – саме на ділянках, відведених під приватизацію. Та винен в усьому – не він, вважає директор кладовища, а чиновники, які роздавали землі.

Вже заднім числом після того, як я поховав. Коли дається земля у власність, рішення приймає сесія, повинні приїхати і подивитися, чи там земля вільна, у якому вона стані, – переконує директор кладовища.

Далі, запевняє директор, на садових ділянках мерців не хоронять. Та власники землі йому не вірять – і як можуть охороняють свою територію.

У Львівській міськраді, яка і дозволила приватизувати землю з мерцями, що робити – не знають.

Якщо правоохоронні органи побачать там порушення законодавства, то, звичайно, має бути якась реакція. Зараз я можу єдине сказати, що для того, щоб здійснювати легальні поховання, треба звертатися в нашу ритуальну службу міста, – пояснив директор департаменту житлового господарства Львівської міськради Олександр Одинець.

А от власники землі вважають – їм повинні видати нові ділянки.