У 2022 році на думку фахівців, на українців чекає серйозне подорожчання вартості багатьох категорій товарів – продуктів харчування, медикаментів, комунальних послуг.

У поточному році очікується, що ціни на їжу злетять на 10-15%. Експерти пов’язують це насамперед із тим, що для українських аграріїв виростити врожай стане дорожчим – підскочила вартість добрив та нафтопродуктів.

«Телеграф» дізнався, як змінилася за рік вартість основних продуктів із холодильника українців. Хліб (батон білий, півкілограмовий) подорожчав із 14,8 гривень до 17,9, гречана крупа з 37,4 до 47,8 гривень.

Одна з головних українських страв – борщ, обійдеться кулінарам дорожче. Кілограм свинини в середньому по Україні подорожчав із 115,9 гривень до 123,8. Злетіли в ціні вдвічі і більше цибуля, капуста та буряк, подорожчала морква. Стала дешевшою лише картопля – у грудні 2021 року за неї просили 8,8 гривень проти 10 гривень 20 коп. в аналогічний період 2020. Ще одним продуктом, що втратив у вартості, стали яблука.

Щоб допомогти українцям подолати майбутнє подорожчання, виникла ідея про продуктові картки. Вона не нова і, на відміну від радянського попередника, не націлена на гарантію отримання товару, а дозволяє бідним громадянам розплатитися за необхідні їм продукти – згідно з планами.