Державна продовольчо-зернова корпорація (ДПЗК) не має грошей, щоб 21 січня сплатити $95 млн боргу китайському «Ексімбанку».

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив депутат Верховної Ради Мар'ян Заблоцький зі «Слуги народу».

Він нагадав, що ДПЗК взяла $1,5 млрд кредиту у китайського «Ексімбанку» у 2012 році, більша частина з якого «...була розкрадена ще за Януковича».

За словами Заблоцького, корупційні зловживання відбувались також за часів короткострокової квоти на Міністерство агрополітики з боку партії «Свобода». За пів року менеджменту за квотою від партії «Свобода» з рахунків компанії зникло приблизно $250 млн. На всіх керівників компанії без винятку відкриті кримінальні провадження.

Депутат повідомив, що ДПЗК залишилось погасити трохи менше мільярда.

«Мінфін має відповідні ресурси, щоб погасити або наступний транш кредиту, або весь повністю. Ця виплата збільшує навантаження на обсяг планових зовнішніх урядових запозичень у 2022 році. У зв'язку з медіафоном щодо можливої нової хвилі російської агресії, для нас тимчасово закриті ринки запозичень», – вважає нардеп.

Він додав, що народні обранці готують проєкт листа в Конгрес стосовно надання Україні можливості випуску облігацій під гарантії США.

Держзернова корпорація отримала 328 млн гривень збитків за три квартали 2021 року.