На більшості гірськолижних курортів України закінчився високий сезон і знизилися ціни. То ж є можливість побувати в горах тим, хто ще там не був цьогоріч. Дізнайтеся, що не варто робити вирушаючи на гірськолижні курорти чи в походи до вершин.

Рекомендації, що не можна робити у зимових горах, щоб не загубитися, не травмуватися і не загинути в ефірі телеканалу ГІТ дав альпініст, гірський провідник Орест Кінаш.

То ж з його слів, найперше що категорично не варто робити – це йти в зимові гори соло, тобто наодинці в похід чи сходження на вершини, особливо якщо немає відповідного досвіду, спорядження, одягу та взуття.

«Справа в тому, що соло сходження вимагають на декілька порядків серйознішої підготовки, аніж цього вимагає групове сходження, скажімо із досвідченими друзями спортсменами чи в супроводі гірського провідника, – каже Орест Кінаш» .

За його словами, не можна всупереч рекомендаціям рятувальників продовжувати свій похід чи сходження, якщо є загроза сходження лавин.

Якщо ж туристи через брак досвіду вирішили продовжувати рух маршрутом, то в такому випадку варто звертатися до рятувальних постів, номери телефонів яких обов’язково треба записати перед початком мандрівки.

Також не можна відправлятися в зимові гори без реєстрації в гірсько-рятувальній службі.

«Зареєструвався – вже в будь-якому разі можна розраховувати, що якщо якась невдача спіткала на маршруті, можна звернутися за допомогою, - наголошує Орест Кінаш. - Люди будуть знати куди йти і де шукати. Це буде затрачено менше ресурсів і більша ймовірність порятунку людини.»

Також гірський провідник наголошує, що не можна йти в гори відповідно не екіпірованим. Тобто, якщо немає відповідного взуття, відповідного спорядження і досвіду користування ним – то в зимові гори краще не йти.

Решту порад та рекомендацій від Ореста Кінаша маєте можливість дізнатися переглянувши відео його інтерв’ю.