Адвокати пояснюють, як діяти, якщо втрапили в халепу, пов'язану з онлайн-кредитуванням, адже процедура оформлення онлайн-позики не є багатоступенева, тож і принаджує шахраїв.

Вам насамперед потрібно дізнатися, у якій саме МФО взято кредит і яку суму ви начебто винні. Необхідно звернутися до МФО з вимогою надати завірені в установленому порядку копії кредитного договору, що має містити номер, дату укладення, реквізити кредитора, а також документів, які підтверджують, що саме ви укладали договір та копію доказів, на які рахунки вам нібито відправили кошти", –  пояснює адвокатка Лілія Яковюк.

Ще в запиті потрібно зазначити, що особисто ви жодних кредитних договорів із мікрофінансовою організацією не укладали.

Куди ще звертатися далі, щоб факт зафіксували?

  • до суду для оскарження зазначеного правочину чи виконавчого напису нотаріуса
  • до правоохоронних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення щодо вас.
  • до Національного банку України зі скаргою щодо укладення договору кредиту – кредиту на ваше ім’я сторонньою особою з використанням підроблених документів
Ця тяганина забере в мене більше коштів, ніж погашення кредиту", –  думає громадянин.

Єдиний державний реєстр судових рішень містить тисячі судових рішень, якими встановлюється, що дії таких осіб є незаконними, а виконавчі написи нотаріусів визнаються такими, що не підлягають виконанню. Разом із тим МФО маніпулюють, адже зазвичай діють у такий спосіб, щоб сума позики була незначною, громадянин вважає дорожчим звертатися до юристів та перейматися судовими процесами, тому справно здійснює виконання – платить кошти.  Порада Лілії Яковюк: не залишати такі дії без реагування – покарання для винних повинне відбутися.

Адвокат, доктор юридичних наук, завідувач кафедри конституційного, адміністративного та міжнародного права юридичного факультету ВНУ ім. Лесі Українки Сергій Книш також за те, щоб громадянин відстоював свої права й не давав себе в образу аферистам. У 5-хвилинному відео гість студії ГІТ встигає перелічити головні юридичні моменти і відповісти на запитання глядача про договір поруки і шантаж від колекторів.

Зберігайте спокій. Можете заявити колекторам, щоб надіслали вам на пошту всі їхні претензії, адже якщо вони до вас телефонують, то повинні її знати, й тоді, мовляв, ви відреагуєте. – Розважливо додає Сергій Книш. 

"Якщо ви і справді взяли кредит онлайн, то оскаржити це, найімовірніше, не вдасться. У процесі отримання позики ви проставляєте "галочку" і підтверджуєте, що ознайомлені з умовами договору. Усі фінансові організації докладають максимум зусиль, аби до їхніх договорів ніхто не зміг підкопатися", – зауважує юристка Катерина Наливайко.