Як відомо, 30 вересня Президент України Володимир Зеленський повідомив про те, що РНБО наклала на росію санкції і багато осіб потрапило під них. Це все поки-що інформація, не підтверджена документами, розповів в ефірі ГІТ голова StateWatch Гліб Каневський.

Він назвав причини, за якими призупиняється вихід указу. Одна з версій: це політичні торги як один з елементів тиску на російське політичне керівництво.

За іншою версією, на середньому рівні конкретні виконавці у РНБО, в Офісі Президента України мають особисті інтереси і можливими бюрократичними методами гальмують випуск указу Президента. Це здійснюється з метою дати час російським олігархам, які мають бізнес в Україні, переховати активи.

Голова StateWatch наголосив, що поки немає указу, немає санкцій. Якщо відсутні санкції, відповідно не буде конфіскації майна. А російський бізнес дуже розгалужений в Україні.

«Все це майно мало б приносити гроші в бюджет, якби було націоналізоване і держава ним ефективно управляла», — зауважив Гліб Каневський.

Тобто ці ресурси можливо і потрібно було б використати на ППО та ПРО.