Гірше чужинців – власні паразити: на тлі повномасштабного вторгнення рф, в Україні продовжили працювати підприємства, що прямо або через офшори належать громадянам рф. Зафіксовані й численні випадки колабораційної діяльності та корупційних схем, які підривають економіку держави зсередини. Відтак українські правоохоронці ведуть боротьбу на двох фронтах – зовнішньому і внутрішньому. І успіхи на другому – не менш важливі, ніж на першому.

Станом на квітень 2022 року в Україні продовжували діяти 17 тисяч компаній,що напряму чи опосередковано (через підставних осіб) належать громадянам росії чи Білорусі.

Аби припинити бізнес на крові 3 брезня 2022 року Верховна Рада прийняла, а 10 березня президент Зеленський підписав закон про примусове вилучення об’єктів власності росії.

Документ надав державі право конфісковувати рухоме і нерухоме майно, кошти, вклади у банках, цінні папери, корпоративні права, інше майно (активи), що перебувають чи зареєстровані на території України і належать юридичним та фізичним особам рф.

Над пошуком та арештом російських активів в Україні, спільно з іншими правоохоронними органами, активно працює ДБР.

Так, станом на 3 жовтня 2022 року детективи Бюро дослідили понад 200 компаній у різних галузях економіки, сформували списки підприємств, які належать російським структурам або громадянам, та ініціювали винесення на розгляд РНБО України рішення щодо примусового вилучення майна та застосування

Дмитро СНЄГИРЬОВ (керівник ГІ «Права справа», воєнний експерт, спеціально для ГІТу)