Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні до учасників саміту G20, які зібралися на Балі, окреслив ряд умов, необхідних для припинення війни.

Про це повідомляє The Guardian.

Зеленський заявив, що Росія має вивести свої війська за кордони 1991 року та виплатить компенсацію за завдану шкоду.

На саміті Зеленський закликав світову спільноту «закріпити ключовий елемент архітектури післявоєнної безпеки», щоб запобігти повторенню російської агресії.

«Після здійснення всіх антивоєнних заходів документ, який підтверджує закінчення війни, має бути підписаний сторонами», – заявив він.

Протягом звернення президент України підкреслено звертався до країн G19, виключивши зі списку Росію. Зеленський подякував їм за те, що вони ясно дали зрозуміти, що «не може бути виправдань ядерному шантажу».

Що варто очікувати від G20?

Президента України Володимира Зеленського запросили на саміт, але він утримався від цієї поїздки.

«Ми дамо відповіді на багато питань, які лунають зараз. Щоб їх чули всі наші люди, всі наші партнери, кожен і кожна, хто нас підтримує», - заявив Володимир Зеленський напередодні, анонсуючи свій виступ.

Ще до початку саміту президент неодноразово заявляв, що не братиме участі у ньому, якщо там буде володимир путін. Він закликав виключити Росію з G20 через її вторгнення в Україну. У цьому його підтримали президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Російський президент володимир путін не відвідує саміт в Індонезії, замість нього приїхав міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Його присутність викликає дискомфорт в учасників саміту, писали раніше західні ЗМІ, тому світові лідери домовилися, що не робитимуть спільного «сімейного фото», як зазвичай.

Американське видання Politico також припускає, що труднощі виникнуть і з узгодженням тексту спільного комюніке за підсумками саміту. Politico написало, що високопосадові особи Індонезії неофіційно закликали західних лідерів пом'якшити критику росії на саміті, аби все ж таки він завершився підписанням спільної заяви.

Видання припускає, що Китай, Саудівська Аравія, Індія та Бразилія можуть заблокувати схвалення «двадцяткою» заяви, яка не влаштовуватиме Росію.

Утім, як визнавав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, конкретних рішень, які б вплинули на війну, не буде. По-перше, через те, що саміт має інший порядок денний, його головна мета - допомогти економіці країн світу відновитися після коронавірусу.

По-друге, через позицію низки держав.

«Там будуть не лише країни, які називають речі своїми іменами й називають росію тим ім'ям, на яке вона заслуговує. Там будуть і ті, хто грає в нейтральність, хто намагається хоч морально, але підтримати путіна», - вважає Дмитро Кулеба.

«Група двадцяти» або просто G20 - це глобальний міжнародний форум, який поєднує провідні світові економіки. У той час як G7 складається з багатих країн, в G20 представлені лідери і розвинених, і економік, що розвиваються.

Цьогорічний саміт G20 в Індонезії на Балі триватиме два дні 15-16 листопада.