Для того, щоб енергосистема «стала на ноги», потрібна понад тижнева перерва між атаками по інфраструктурі, пояснює директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Наразі через постійні атаки російської армії в Україні склалася вкрай складна ситуація з постачанням електроенергії.

Станом на вчорашній вечір без світла лишалося кількасот тисяч українців. Сьогодні ситуація, за словами енергетиків, покращилася – однак ненадовго. Кілька годин тому Україною знову пройшла хвиля аварійних відключень, яка лишила без електрики тисячі людей. Зараз же ситуація складається наступним чином: щойно електротехніки закінчують ремонт мережі – доводиться знову ремонтувати ту саму лінію через постійні пошкодження внаслідок обстрілів.

«Стан енергосистеми України вкрай складний. Ще після удару в понеділок система досі сильно пошкоджена і ми навіть не встигли її відновити до рівня, перебуваючи на якому ми переживемо наступну атаку. Я маю на увазі, що може початися неконтрольоване вимкнення щонайменше кількох регіонів зі зведеної мережі – тоді наступить так званий блекаут, після якого відновлювати живлення й постачання доведеться доволі довго. За умов цього блекауту щонайменше 3-5 днів пройде до того, як люди почнуть отримувати живлення й взагалі будуть отримувати електрику хоча б на кілька годин на добу», – резюмує Олександр Харченко.

Директор Центру досліджень енергетики додає: ціллю московського режиму й досі лишається позбавити українців електроенергії, унеможлививши виводити електроенергію з атомних електростанцій – оскільки на сьогодні вони є основою української генерації.

«Учорашній удар по енергосистемі був дуже потужний, ситуація на зараз складна. Блоки на кілька годин були виведені з мережі, довелося навіть запускати дизельні генератори. Зараз ситуація вже краща – доступ до мережі більшості блоків відновлений. Протягом найближчого часу, сподіваємось, нам вдасться відновити їхню роботу. На зараз усі споживачі, які були відключені від електропостачання, вже мають доступ до електрики, хоч і дуже лімітовано.

Учора навіть Молдова відчула на собі російську атаку – оскільки вона є частиною енергосистеми Україні, в ній також відбулося частково відключення електроенергії. Ми синхронізовані й керуємося з одного й того ж диспетчерського центру, тож терор московського уряду призводить до того, що й мешканці Молдови страждають так само, як і українці. Але станом на зараз ситуація щогодини покращується. Буде добре, якщо ми матимемо паузу в 10-12 днів, аби відновити стійкість мережі, щоб дивитися більш впевнено на наступні атаки. Якщо ж у нас цього часу не буде, українцям доведеться жити в умовах блекауту в кращому випадку – 2-3 дні, в гіршому – 7-10», – прокоментував Олександр Харченко.