15 листопада ракета прилетіла в Польщу, забравши з собою життя двох громадян. Держава привела в бойову готовність засоби оборони та одразу ж розпочала розслідування інциденту.

Не дивно, що ця подія викликала такий резонанс в інформаційному полі як Польщі, так і України. Польські громадяни були схвильовані та очікували інформації. Наступного дня влада заспокоїла людей, зауваживши, що передумов для реальної атаки нема, стався нещасний випадок.

З часу інциденту минуло кілька днів, які реальні настрої у звичайних поляків нині, обговорили в етері спецпроекту ГІТу з українським філологом, перекладачем української літератури, засновником Познанського товариства імені Івана Франка, Пшемиславом Ліс-Маркєвічем.

«Я можу сказати зсередини, що поляки почули те, що дуже хотіли почути, навіть, якщо вони десь підсвідомо незадоволені реакцією. Я взагалі трошки здивований відсутністю реакції, бо того вечора люди хвилювались, було незрозуміло, наша влада довго мовчала. Нічого не з’ясовували були різні суперечливі відомості. Кінець-кінцем, коли почули, що це був нещасний випадок, то заспокоїлись», — розповів пан Пшемислав.

Чому так зреагувала громадськість, він припустив таке:

«Проковтнули це легенько, бо так жити краще, спокійніше і можна вже не думати про війну, про загрозу і все буде добре».
«Інколи люди воліють почути якусь брехню, ніж правду і так було в цьому випадку — вони швиденько заспокоїлись. Це було кілька днів тому, тепер вже все добре: «Все спокійно війна до нас не стосується і чудово, все буде добре». Коли буде наступна ракета або три і не на 5 кілометрів від кордону, а на 40, то знову вони будуть чекати, щоб хтось їх заспокоїв і не лякав війною», — додав він.

На завершення висловив своє ставлення до цієї ситуації:

«Мене хвилює оцінка цієї події: говорити людям, що це нещасний випадок. Нещасний випадок — це коли трісне балон з газом вдома або на виробництві може бути нещасний випадок. Проте говорити, що тут нещасний випадок, коли росія випустила 100 ракет, а українці збивали ті ракети своєю ППО і одна зрикошетила, впала на Польщу — про це не можна так говорити».

Також він був невдоволений висловом Дуди про те, що ця ситуація є моральною відповідальністю росії. Ліс-Маркєвіч вважає, що це має бути кримінальною та цивільною відповідальністю.