Інцидент із падінням ракети у Пшеводові (Польща) не вплине на польсько-українські відносини – так вважають понад 70 відсотків людей, які взяли участь в опитуванні United Surveys для RMF FM та «Dziennik Gazeta Prawna».

Про це повідомляє польське  RMF FM.

70,3 відсотка респондентів відповіли, що інцидент у Пшеводові не вплине на польсько-українські відносини, 0,7 відсотка – що вони «швидше поліпшаться», 0,8 відсотка – «однозначно поліпшаться», 19,4 відсотка – що «скоріше погіршаться», а 1,2 відсотка – що «однозначно погіршаться».

Відповідь «не знаю» обрали 7,5 відсотка. 

Нагадаємо, вибух у Пшеводові трапився у вівторок, 15 листопада, у день, коли російські війська завдали масштабного ракетного удару по Україні. За даними польської влади, ракета, швидше за все, з української ППО, впала на територію зерносушильного заводу в селі Пшеводов, неподалік від кордону з Україною. Стався вибух , в результаті якого загинуло двоє поляків. Наголошується, що все вказує на те, що ця ситуація сталася внаслідок нещасного випадку.

Також ініціатори опитування запитали, як поляки оцінюють підтримку України.

Майже 65 відсотків усіх опитаних людей вважають підтримку України «достатньою» .

Кожен четвертий респондент вважає, що допомога Україні «надто щедра». Проте 7% опитаних сказали, що вона «недостатня».

Найпопулярнішими відповідями на запитання, якою має бути польська допомога Україні, є: надання гуманітарної допомоги, прийом біженців та надання зброї – наприклад, гвинтівок чи протитанкових гранатометів.

Кожен третій респондент вважає, що Польща повинна передати важку техніку, тобто літаки і танки. Кожен четвертий респондент говорить про матеріальну допомогу.

Лише трохи більше одного відсотка всіх респондентів вважають, що польський уряд має надіслати власну армію на допомогу Україні.

Опитування проводилося серед групи зі 1000 осіб 18-20 листопада за змішаним методом: CATI (телефонне інтерв'ю за допомогою комп'ютера) та CAWI (інтернет-інтерв'ю).