З 5 грудня вступає в дію нафтовий пакет санкцій проти росії. Загалом це вже 8-й санкційний пакет, в якому буде встановлена верхня цінова межа нафти, що поставляється танкерними перевезеннями.

Тобто ЄС заборонить імпорт російської нафти, а ціна на її перевезення буде встановлена гранично низька, що унеможливить реалізацію цього процесу іншими країнами за вищими цінами, ніж вказані.

Щоб краще проаналізувати цю ситуацію та її вплив на російську економіку, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення обговорили її з експертами Економічного дискусійного клубу та Центру Економічного Відновлення – Олегом Пендзином і Володимиром Бужаном.

Пендзин пояснив чим була спричинена поява у восьмому пакеті саме такого рішення:

«Це було введено, як відповідь на ситуацію, що склалася після того, як Європа оголосила про 6-й пакет, де було сказано, що взагалі припиняється з грудня будь-яке отримання російської нафти танкерним шляхом для європейської переробки. Тоді той обсяг нафти, який брала Європа був перенаправлений на Індію. Загальний обсяг торгівельних операцій Індії з рф зріс у 7 разів. Індійські нафтопереробні заводи почали переробляти російську нафту і відправляти в Європу паливо-мастильні матеріали, — пояснив він. — Це безперечно не сподобалося європейським нафтопереробним компаніям».

Тим часом в жовтні ми спостерігали за тим, що російський бюджет не тільки не є дефіцитним, незважаючи на введені попередні пакети санкцій, а має деякий профіцит.

Цю ситуацію роз’яснив Бужан:

«Нафтогазові доходи для російського бюджету є критичними, тому що вони складають близько 38% доходів бюджету. Другий момент, це те, що розвинуті країни та країни ЄС займають левову частку — близько 40-45% в російському експорті нафтопродуктів. Санкції, які були запроваджені до цього, мали ефект, але більш довгостроковий на економіку рф».

Також зазначив, що не дивлячись на те, що після прийняття 6-го пакету рф почала розвивати відносини з країнами Азії та прибутки зросли, на цьому шляху перешкоди створить вже восьмий пакет:

«Вони відходять потрошку від формату орієнтації на Європу та переорієнтовуються на азійські країни, але в той же час, тут варто зазначити, що в них є для цього обмежені можливості».

При тому він прогнозує, що «солодко» російській економіці не прийдеться:

«Це матиме дуже серйозний вплив на росію — видобуток буде постійно скорочуватись».

З огляду на минулу організацію процесів і співпраці з європейськими компаніями на етапі видобування та поточними проблемами, що постали з приходом санкцій, Олег робить такий висновок:

«Здешевлення добутку російської нафти забезпечувалося присутністю, разом з «роснафтою», двох величезних компаній, які займаються її добутком це «ExxonMobil» і «Shell». Тобто ті компанії повністю забезпечували привнесення ноу-хау на російський ринок і таким чином досягалося здешевлення тої нафти, яка добувається. Якщо врахувати, що обидві компанії пішли з російського ринку у зв’язку із санкціями, то я думаю, що 50-55 доларів за барель, які закладені в російський бюджет, буде недостатнім, щоб забезпечити прибуткову діяльність російських нафтових компаній. Тому, думаю, становлення ціни навіть на рівні 50-ти доларів буде серйозним ударом по російському бюджету».

Володимир в свою чергу в цьому векторі думки його підтримує та додає, що не дивлячись на те, що Іран має свої технології відносно видобутку та планує експортувати їх до росії, їх рівень ефективності в рази нижчий, відповідно сильно це російську федерацію не врятує.

Більше дивіться у відео: