Вибори у Казахстані були проведені для того, аби переобрати чинного президента країни Токаєва на новий термін з новими повноваженнями.

Таку думку в ефірі ГІТу висловив правозахисник із Казахстану Володимир Козлов.

«Які вибори були при Назарбаєву, точно такі ж вибори вийшли і зараз при Токаєву. По-перше, вони знову позачергові. Навіть, якби і були якісь реальні кандидати, то в них просто не вистачило б часу. Два місяці для виборів президента – це навіть не смішно. По друге, кандидати, які були висунуті у противагу Токаєву – це смішні кандидати, яких ніхто і ніколи не знав – вони не публічні люди, ні звідки і ніхто», – зазначив Козлов . 

Ще один важливий момент, з його слів, це те, що у найбільшому казахському місті Алмати явка виборців становила менше 24%.

«Люди просто не пішли на вибори. Є ще одна цифра – понад 500 тисяч громадян Казахстану проголосували "проти всіх". Це означає, що ці 500 тисяч були проти Токаєва і його системи. На жаль, чинний президент взяв у системи все найгірше, що було і поніс це далі!»

Правозахисник зазначає:

«Токаєв – це теж диктатор, але більш гнучкий. Він вміє говорити, бо він дипломат, майстер розмовного жанру, але його варто зчитувати по результатах. А якщо говорити про результати, то показник країни – це присутність або відсутність в ній політв’язнів, яких при Токаєву стало в рази більше. Тому сказати про те, що права громадян Казахстану не порушують не можна. Треба казати про погіршення ситуації в області прав людини».

З його слів, саме при Токаєву з’явилася так звана «поліцейська превентивність», коли людей забирають з дому тільки через те, що вони заявили про намір взяти участь у мирному мітингу. 

Токаєв у свій час заявляв про зміну пріоритетів за рахунок політичних реформ, сказавши, що право на мирні зібрання буде. Проте нічого такого не відбулося.

«Нещодавно опозиціонери у Казахстані подавали більше 50 заявок про мирні мітинги і всі вони були відхилені. Токаєв отримав свою владу у січні 2022 року, коли за його прохання були введенні війська путіна у Казахстан. Було вбито біля 300 людей, в тому числі жінки і діти. Ніхто за це так і не відповів. Мандат на владу Токаєву вручив путін, тому він завжди буде робити те, що йому скаже «північний господар». У нього і сім’я в росії живе, і бізнес у нього там», – додає Козлов.

Нагадаємо, що вбори у Казахстані відбулися 20 листопада. За даними Центральної виборчої комісії країни, на них з великим відривом перемагає чинний президент Касим-Жомарт Токаєв.