В суді ООН розглядається справа, причиною якої став позов російської федерації про те, що Україна нібито влаштувала геноцид на Донбасі. Проте справа обернулась проти самої росії, оскільки Україна небезпідставно звинуватила ту у відповідь в геноциді українського народу.

В ході цих подій вже 42 країни стали на бік України, 24 з них зробили офіційні заяви про підтримку української позиції.

Цю голосну справу в етері ГІТУ обговорили з виконавчим директором Української Гельсінської спілки  з прав людини Олександром Павліченко.

«Ці 42 держави підтримали в цьому позові Україну і вони фактично підтверджують, що якраз геноцид вчиняє російська сторона, а не українська. Поки що це політична підтримка, справа ще перебуває на етапі розгляду, не має поки що якихось кваліфікаційних оцінок з боку цього судового органу ООН», — повідомив Олександр.

Також він зазначив, що швидкого розгляду цієї справи очікувати не варто, оскільки такі справи зазвичай розслідуються по кілька років.

Відносно того, чи понесуть по завершенні відповідальність організатори, Павліченко пояснив:

«Цей суд, який розглядає питання геноциду, він не розглядає питання індивідуально кримінального переслідування. Тобто тут не йдеться про засудження конкретних злочинців, таких як путін, шойгу чи інші. Це прерогатива та юрисдикція іншого суду — МКС(міжнародний кримінальний суд), який також знаходиться в Гаазі та розглядає воєнні злочини, злочини проти людяності, злочини, які мають ознаки геноциду. Там безпосередньо можуть бути визнані винуватцями і злочинцями конкретні фізичні особи, в тому числі володимир путін, шойгу чи інші».