Російські окупанти час від часу обстрілюють об'єкти критичної інфраструктури України. Вони хочуть залишити українців без світла, води і тепла, щоб примусити владу сісти за стіл переговорів з Росією.

В результаті таких атак повний блекаут в країні може повторитися. В уряді вже є кілька сценаріїв таких відключень, повідомляє Forbes.

Існує всього три таких сценарії з тривалістю блекаута від 12 годин до 7 діб.

Сценарій №1

Він передбачає блекаут на Лівобережжі України. Таким чином без світла можуть залишитися Чернігівська, Сумська, Полтавська, Дніпропетровська, Харківська, Донецька та Луганська області. Частково електропостачання може зникнути також у Херсонській, Кіровоградській, Черкаській, Київській областях та на Лівому березі Києва.

Розвиток такого сценарію можливий у тому випадку, якщо російські окупанти обстрілюватимуть електростанції на Лівобережжі та транзитні підстанції, які передають електрику із заходу на схід.

Такі відключення можуть тривати від 12 до 24 годин.

Сценарій № 2

Якщо Росія буде обстрілювати українські електростанції і підстанції по всій країні, то без світла залишиться вся Україна. В такому випадку країна буде загоюватися від європейської енергосистеми.

У разі таких ракетних атак світла може не бути від 12 до 24 годин.

Сценарій № 3

Третій сценарій є найскладнішим і тривалим. Якщо Росія вдарить по розподільних пристроях атомних станцій і по підстанціях, які з'єднують українську енергосистему з європейською, то світла по всій країні може не бути до 7 діб.

В такому випадку енергетикам потрібно буде спочатку відновити зв'язок з європейською енергосистемою і маленькими ГЕС і ТЕЦ. Лише після цього з'явиться можливість відновити роботу АЕС. Повернути електрику промисловості вийде тільки після відновлення роботи АЕС.