В умовах постійних обстрілів критичної інфраструктури з боку російської федерації українцям краще заздалегідь готуватися до гіршого сценарію — відсутності тепла, води та зв’язку.

Як зігрітися, якщо нема опалення, чим харчуватися, де та як набрати питну воду, як залишатися на зв'язку та як морально пережити блекаут — у поясненні Суспільного.

Як надовше зберегти заряд повербанка

Щоб зекономити заряд повербенку, потрібно тримати його в теплі, краще — біля себе.

Наприклад, якщо лягти спати і залишити повербанк на підвіконні, він весь цей час буде розряджатися через низьку температуру. Якщо ж покласти цей повербанк до себе у спальник, то відповідно він буде в теплі і розряджатиметься вже набагато менше.

Як запастися питною водою


По Києву розташовано багато різних артезіанських свердловин, де можна набирати воду. Якщо є ймовірність, що вода у джерелі не є якісною, то можна застосовувати різні фільтри.

Щоб зробити такий фільтр, потрібно мати дві місткості. Неважливо, які вони за об’ємом — важливо, щоб по них могла стікати вода, тобто, щоб зверху можна було заливати цю воду, а знизу вона могла витікати. Це, наприклад, може бути невеличке пластикове відерце — одне і друге.

В одне відерце потрібно скласти всі компоненти: пісок, вугілля, камінці. Зверху потрібно наливати воду і знизу, де вона має витікати, вона вже витікає чистою в іншу місткість, звідки вже можна пити.

Як краще одягатися

Якщо повністю відключається опалення, то єдине джерело тепла квартирі — це є сама людина.

Коли ми одягаємо щось на себе, воно має створювати шар повітря між нами і одежею. Відповідно варто обирати речі, які є товстими, з ворсом: наприклад, це може бути фліска, у якої є ворс, або пухові речі.

Важливо зберігати порядок одягання різних шарів. Не треба одягати на себе багато одних і тих самих речей: потрібно просто одягти білизну, а далі якийсь шар фліску.

Також можна одягнути в'язаний светр, тому що він гарно зберігає тепло, тобто другий шар — це саме те, що зберігає тепло. Зверху, якщо вже дуже холодно, можна одягнути пуховий жилет або пухову куртку.

Потрібно також не забувати про кінцівки: руки, ноги, голову, тому що через кінцівки виходить доволі багато тепла.

Як найкраще морально пережити блекаут

Найкраще, що можна зробити — це частіше спілкуватися з друзями, з родичами підтримувати контакти, з сусідами, тому що у спільноті все це переживається легше. Можна знайти моральну підтримку, можна когось від себе морально підтримати, і тоді цій людині буде морально легше.

Варто підтримувати просто нормальні теплі відносини з родичами, друзями, сусідами і допомагати один одному.

Що краще їсти

Треба зважати на два фактори — це час приготування і калорійність. Якщо співставити ці факти, можна відповідно вийти на ті продукти, які краще застосовувати.