В селі Олеськ, що на Любомльщині розкрили опечатаний з весни храм та винесли звідти сейф.

Про це в етері ГІТу розповіла жителька села Надія Лук'янчук.

З її слів, все почалося з початком війни, коли жителі місцевої громади виявили бажання перейти від РПЦ до ПЦУ. Вони зібрали підписи та стали оформлювати всі необхідні документи для проходження процедури. В ході справи в травні храм було опечатано. Проте 26 листопада храм було розпечатано за присутності поліції, з храму було винесено сейф представниками московського патріархату. Поліцейський патруль, що прибув на місце склав акт про те, що сталось.

Пані Надія пояснила, що така затримка в оформленні зміни конфесії сталась через те, що для переходу не вистачало документу:

«Щоб зареєстрували нас в обласній адміністрації, нам потрібен був оригінал статуту московського патріархату. Нам ніхто не підказав з владних органів, що потрібно подавати запроси у письмовому вигляді, — та додала, — скрізь, де ми не зверталися оригіналу не було».

Як виявилось згодом, необхідний документ перебував у представників церкви МП, який громаді не віддали.

На даний момент, в підсумку, як розповіла Лук'янчук, біля храму ведеться чергування, а громада звертається до преси та просить допомоги у висвітленні для вирішення цього питання:

«Допоможіть нам, як ми можемо зайти в церкву? У нас більшість, ми хочемо слухати службу своєю рідною мовою».