Після ракетного удару по Україні 23 листопада, була знеструмлена вся країна та сусідня Молдова. Аварійно зупинились всі енергоблоки українських атомних електростанцій. Завдяки спеціалістам енергетики наслідки ліквідували за кілька діб.

Насправді ми не до кінця розуміємо масштаби результатів таких пошкоджень, адже діло не обмежується лише вимкненням світла та зупинкою подачі електроенергії.

Про наслідки для енергосистеми та АЕС в етері ГІТу розповів доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Володимир Козирський.

«В енергосистемі завжди повинна бути відповідність: скільки енергії згенеровано електростанціями, стільки споживається. Ця рівність забезпечується диспетчерами в Укренерго. Їх надзвичайно складна робота в таких умовах — це все рівно, як бути на передовій там на фронті», — пояснив Козирський.

З його слів виходить, що коли ракета попадає в трансформаторну підстанцію, то в енергосистемі випадає частина потужностей, які передають електроенергію споживачам — моментально знеструмлюється значна їх частина. Ця частина споживачів вже не може отримувати електроенергію, відповідно в системі падає попит, але не забуваємо, що енергія продовжить вироблятись. Енергетики мають врівноважити систему, щоб зберегти рівність споживання та виробітку енергії. Для запобігання надлишку у виробітку, який виникає через вихід з ладу того самого трансформатора, доводиться зупиняти енергоблоки. На гасіння енергоблоку потрібна приблизно доба, для запуску — ще доба.

Проте, як пояснює професор, також виникає проблема із живленням самої АЕС. Коли вона не під’єднана до енергоситеми, живлення в будь-якому разі має продовжуватись, для чого запускаються генератори. Живлення потрібне, щоб охолоджувати реактор.

«Уявіть собі, якщо б оце обладнання на АЕС було недосконалим або періодично не перевірялось — ми б мали декілька «Чорнобилів» зараз. Тому я схиляю свою голову за відважну роботу ядерників на сьогоднішній день і перед працівниками Укренерго, диспетчерами, які неймовірно злагоджено діяли в цій системі. Як бачите, протягом незначного часу ми почали відновлювати енергоситему. Зараз близько 80% потужності вже доставляється до споживачів», — підсумував пан Володимир.