Москва планувала, що активна фаза повномасштабного вторгнення рф до України триватиме 10 днів.

Після цього росія хотіла окупувати країну, щоб організувати анексію українських територій до серпня. Про це повідомляється у доповіді британського Королівського інституту об'єднаних служб (RUSI), який підготували військові експерти Джек Уотлінг та Нік Рейнолдс, а також колишній голова РНБО України Олександр Данилюк та екскомандувач Десантно-штурмовими військами України Михайло Забродський.

«Росія планувала вторгнутися в Україну протягом 10 днів, а потім окупувати країну, щоб забезпечити анексію до серпня 2022 року», – йдеться у доповіді.

На думку експертів, росія планувала, що швидкість атаки та кампанія дезінформації дозволять швидко захопити столицю України. Зазначається, що російський план значною мірою вдався, і війська рф досягли переваги у співвідношенні сил 12:1 на північ від Києва.

«Проте та оперативна безпека, яка забезпечила успішну дезінформацію, також призвела до того, що російські сили виявилися непідготовленими на тактичному рівні для ефективного виконання плану», – додали експерти.

Зазначається, що тактична компетентність російських військових виявилася значно нижчою за очікування багатьох спостерігачів, що базуються в Україні та Росії та за їхніми межами.

При цьому, на думку експертів, російські системи озброєння виявилися значною мірою ефективними, і підрозділи рф з вищим рівнем досвіду мають значний військовий потенціал, але не змогли його реалізувати.