Головне «завдання» дронів-камікадзе та балістичних ракет від Ірану – це насправді «зекономити» Кремлю ресурси для продовження виробництва крилатих ракет морського чи повітряного базування.

Таку думку висловив у фейсбуці військовий експерт Іван Киричевський.

«Заводи в самому Ірані, а також в Сирії й Таджикистані здатні «вичавити» лише 150 дронів усіх типів на місяць. І це притому, що наша ППО за останні 2 місяці збила близько 300 «літаючих мопедів». Тому схоже, що коли рашисти планують нові удари по Україні, то вони завжди вимушені робити «поправку» на те, що мінімум 80% дронів-камікадзе будуть збиті на шляху до цілі», – пише експерт.

Нові «літаючі мопеди» типів Arash-1 та Arash-2, які іранці збираються постачати росії, подібні до «Шахедів», тому українці збиватимуть їх так само, впевнений Киричевський.

Із повідомлень СБУ та ГУР МОУ випливає, що росія отримає від Ірану все-таки ракети типів Fateh-110 та Zolfaghar, із дальністю стрільби 300 км та 700 км відповідно.

«Сильна сторона цих ракет – іранські конструктори «схрестили» систему управління від Р-17 та від зенітної С-75. Слабка сторона іранських балістичних ракет – навіть з «ноу-хау» по системі управління їх надійність лишається вкрай низькою, на рівні рашистської Х-22. Для ілюстрації. Найбільш масовий відомий випадок масованого застосування іранських балістичних ракет – це удар по базі ВПС США "Айн-аль-Асад" в Іраку, у січні 2020 року, який відбувся як помста за ліквідацію генерала Сулеймані. Тоді іранці випустили 15 ракет, із яких до цілі долетіло лише 10 ракет, а вибухнуло – всього 5. І це притому, що американці там не мали чим збивати ці іранські БР. А кругове ймовірне відхилення було явно більшим за 500 метрів», – зазначає військовий експерт.

З такою «точністю» влучання найбільш ймовірно, що рашисти битимуть іранськими балістичними ракетами саме по великих містах. Для прикриття яких і вистачить західних комплексів типів IRIS-T SLM та SAMP/T, які мають опцію боротьби з балістичними цілями.

Експерт також пояснив, чому Росія попросила в Ірану саме балістичні ракети.

Річ у тім, що балістичні ракети у виробництві на порядок складніші, аніж крилаті дозвукові ракети.

«Відповідно поставки балістичних ракет з Ірану (які б вони не були недосконалі) допоможуть росії в чомусь зекономити ресурси та зосередитись на відновленні саме запасу крилатих ракет. Бо під час недавніх обстрілів Києва росіяни були вимушені пустити в хід навіть Х-101, виготовлені уже в 2 кварталі 2022 року. Уже із «недоторканного запасу», очевидно», – пише Киричевський.

Що могла «виміняти» росія в обмін на поставки з Ірану дронів та ракет? Зазвичай коментатори говорять про глобальні речі в стилі «допомоги в ядерній програмі». Але ж тут «ціна питання» може виявитись більш прозаїчнішою, зазначає експерт.

«Схоже, рФ в обмін на «літаючі мопеди» та ракети «виміняла» в Ірану свій геополітичний «відступ» з Кавказу та Каспійського регіону. Бо останній рік роль «захисника» Вірменії у конфлікті з Азербайджаном раптом почав виконувати саме Іран із своїм КСІРом, а не росія зі своїм «в'ялим» ОДКБ, як це було досі. В Каспійському регіоні є проблема, що тамтеші держави досі не провели демілітацію шельфу Каспійського моря. З літа 2021 року росія вела там справу із звичної «позиції сили» і навіть сформувала для цього при Каспійській флотилії бригаду морської піхоти. Але от незадача – ця бригада морської піхоти рашистів з Каспію «самоутилізувалась» під час облоги Маріуполя в квітні-травні 2022 року. І тепер в Кремля своїх «м'язів» у регіоні Каспійського моря нема», – констатує Киричевський.

На його думку, обмін на ядерні технології скоріш за все піде тоді, коли положення Кремля стане ще більш відчайдушним. І армії рФ різко знадобляться Т-72S «Шилдан», які виготовлялись в іранському Доруді за російською ліцензією. Та інша бронетехніка, яка може знадобитись рашистам для ведення війни проти України.