Починаючи з вересня рашисти періодично знеструмлюють Запорізьку атомну електростанцію, переводячи енергоблоки у холодний стан, та не дають постачати електроенергію в Енергодар.

Для чого ведеться така політика та що зараз відбувається із ЗАЕС, в ефірі ГІТу розпитали експертку з ядерної енергетики та безпеки Ольгу Кошарну.

«Всі шість енергоблоків ЗАЕС з 11-го вересня зупинені в холодному резерві. Вони не виробляють електроенергію з 11 вересня, відповідно, щоб працювали насоси та всі системи безпеки потрібна електроенергія, яка надходить з об’єднаної енергосистеми України. Так все це відбувалось, там зараз чотири експерта МАГАТЕ, які замінили двох тих, що попередньо приїхали 1 вересня, по ротації», — описала нинішню ситуацію експертка.

Щодо ситуації із створенням зони безпеки, про яку говорив генеральний секретар МАГАТЕ, Гроссі, не дивлячись на всі перемовини, зі слів пані Ольги — діло не зсунулося з мертвої точки. Також вона розповіла, що згідно указу путіна від 5 жовтня, все майно переходить у власність росії, а сама ЗАЕС буде експлуатуватися московською організацією за певних порядків.

«В Указі працює Запорізька електростанція за ліцензіями, виданими Держатомом України до першого січня 2028 року, так само і персонал працює за цими ліцензіями до цього строку. Чому? Тому що немає такої кількості спеціалістів з російської федерації, щоб замінити повністю наших, — звертає увагу Кошарна, — Їх примушують підписувати контракти з цієї причини: погрозами, психологічним тиском, агітацією».
«Почались знов обстріли і знову Запорізька АЕС залишилась без зовнішніх енергопоставок від об’єднаної енергосистеми України, включилися дизель-генератори. Якщо врахувати, що за декілька днів до того почали розігрівати із холодного стану в гарячий 5-й та 6-й енергоблоки, із метою забезпечити теплом Енергодар. Тому поки в холодному стані — працюють генератори, в гарячому підвищуються ризики знову. За моєю інформацією, стріляли з ракетних гармат до 10-ти залпів 23-го числа зі сторони окупованого Енергодара. Для чого? Для того, щоб знов використовувати ЗАЕС в якості шантажу», — так вона пояснила мету рашистів.

В підсумку, відносно можливості розіграшу «брудної карти» на ЗАЕС експертка сказала: «Вони можуть замінувати контейнер, але вони дуже міцні, зберігають в собі відпрацьоване паливо. Ці контейнери витримують падіння літака. Що стосується снарядів, то був обстріл в серпні, при тому настільки міцні ці бетонні контейнери, що лише утворився скол з зовнішньої сторони. Проте виключати з ними(рашистами) нічого не можна, вони загнані в кут, в них істерика.»