У грудні не варто очікувати падіння цін на такі види пального, як бензин, скраплений газ чи дизель.

З таким прогнозом виступив фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

За його словами, навряд чи в Україні настане паливна криза, хоча з такими тезами регулярно лунають заяви на території російської федерації.

– На відміну від електрики, у нас ринок пального має європейську ціну. Навіть якщо будуть якісь негаразди в Україні, то ми купуємо ці види пального (газ, бензин. – Ред.) за європейськими цінами, і вони у нас з’являться, – каже експерт.

Олексій Лупоносов вважає, що за умов, якщо не враховувати подальші російські обстріли критичної інфраструктури, скраплений газ для авто може мати тенденцію до зростання до січня в межах від 5% до 15%. На думку Лупоносова, це залежатиме від того, якою буде ціна на міжнародних ринках.

Що стосується інших видів пального, то їх може виникати певна нестача, оскільки через атаки рф по енергетичній інфраструктурі в мережі немає електрики, що створює розриви в певних логістичних мережах, а такі електрогенераційні об’єкти, як ТЕС, використовують, зокрема, рідке паливо. Крім того, каже експерт, ціни на пальне можуть залежати від температури навколишнього середовища – чим вона нижче, тим будуть вище ціни на пальне.

Фінансовий аналітик Лупоносов прогнозує, що ціна на бензин А-95, якщо не враховувати додаткову ціну від брендів, у грудні може зрости на 2,5-3 грн, і складатиме, відповідно, 53 або 54 грн/л.

Стосовно автомобільного скрапленого газу, експерт вважає, що ріст ціни може перетнути межу у 30 грн, але більше ніж 32 грн він не коштуватиме.

– По скрапленому газу не більше 31, в діапазоні від 29,5 до 31,2 грн. Стосовно А-95, не брендових, а звичайних, то 52-53 грн/л. Що буде далі, складно сказати, бо я кажу про ситуацію, яка не враховує агресивні дії ворога, – заявив аналітик.

Лупоносов певен, що спадати ціна на пальне не буде, оскільки йдуть інфляційні процеси, які викликані передусім війною.