Протести в Китаї проти обмежень COVID-19 продовжуються, росте невдоволення політикою правлячого режиму.

Питання, чи переростуть протести на фоні жорсткого владного контролю в антиурядові, залишається відкритим.

Про події в Китаї в етері спецпроекту ГІТу поговорили з президентом ГО «Ліберально-демократична ліга України» та головним координатором «Free Hong Kong Center» Артуром Харитоновим.

З його слів зараз досить важко оцінити реальний стан цих протестів та кваліфікувати їх певним чином, оскільки вільної преси в Китаї нема, а інформація приходить від інсайдерів.

Про самі протести Артур каже так:

«Найбільш вірогідно, що абсолютна більшість цих протестувальників буде заарештована і левова доля з них зникне безвісти, як сталося з активістами, що боролися проти злочинів компартії під час спалаху пандемії в Ухані. Тому не думаю, що це переросте в щось більш серйозне».

Також він пояснив особливості політики, яка просувається зараз в країні:

«Для самої компартії вкрай важливо дати зрозуміти населенню, що протести є неефективними і що неможливо шляхом протидії режиму досягти якихось цілей. Тобто компартія нині хоче придушити надію людей, її зародка, в те, що шляхом протестів і революцій можна досягти своїх цілей. Саме тому очікуються досить серйозні і жорстокі речі».

Наостанок Харитонов розповів, що Сі Цзіньпін не переймається через ці протести та не визнає, що його політика не призвела ні до чого конкретного і повторить те, що робив, коли був чиновником під час подій на площі Тяньаньмень — вбиватиме населення, катуватиме людей і далі ізолюватиме Китай від зовнішнього світу.