Нещодавно Україну облетіла звістка про знайдене під Ізюмом тіло письменника Володимира Вакуленка. Був проведений аналіз ДНК, тіло ідентифікували. У Володимира залишився син.

Ця трагедія сколихнула не тільки літературні кола, а й все українське суспільство.

Про життя письменника, його творчість та смерть в етері Громадського Інтерактивного Телебачення поговорили з його подругою, головою Волинської організації Національної спілки письменників України Ольгою Ляснюк.

«З Володею ми товаришували досить давно, боюсь помилитись, але понад 15 років це точно. Перетиналися на різних літературних фестивалях, робили спільні проекти, долучалися до формування збірок, антологій», — розповіла Ольга.

Вона сказала, що Володимир був такою людиною, яка була завжди і всюди. Він з легкістю брався за все, що йому пропонували, охоплював великі пласти роботи і ще й вигадував власні проекти та заходи.

«Він був такий непосидючий, називав себе танком і його стиль життя відповідав цьому статусу. Тому це дуже глибока втрата для української літератури», — поділилась Ляснюк.

З її слів, Вакуленко багатогранна особистість, не тільки дитячий письменник. Він писав й інші твори, також займався перекладами та був відповідальним батьком. В нього залишився син аутист Віталій.

Пошуками Володимира займалися давно, як розповіла Ольга, коли окупанти зайшли на Ізюмщину, одразу його затримали, але відпустили. Потім довго шукали, бо він разом із сином зникли:

«Згодом стало відомо, що не знаю в який спосіб, але сина Віталіка доправили до батьків Володимира, а сам він безслідно щез. Звичайно все письменство, всі друзі та колеги сподівалися на диво, проте дива не сталось і ДНК-експертиза підтвердила, що номер 319 у спільному величезному похованні, нажаль, це тіло письменника Володимира Вакуленка».

Підсумовуючи вона описала позицію письменника:

«Володимир був дуже патріотичною людиною, надзвичайно. Можливо скажу негарним словом, але він був агресивним патріотом і він жив з переконанням, що Харківщина це Україна і росіянам там робити нічого. Він свою позицію заявляв дуже чітко».

Також додала, що є інформація, що Вакуленка можливо здали окупантам сусіди.