1грудня 1991 року українським народом було визнано незалежність України на всеукраїнському референдумі. 90,32% підтвердили Акт проголошення Незалежності України.

Сьогодні український народ відзначив 31-шу річницю референдуму.

Про цю подію та шлях становлення українського народу в етері Громадського Інтерактивного Телебачення поговорили з професором, доцентом кафедри фізичної реабілітації і соціальної роботи Луцького інституту розвитку людини університету «Україна» Олексієм Колісником.

«Бути — це відрізнятися, а відрізнятися це значить прагнути бути самодостатнім. Самодостатнім українцем можна бути тільки в своїй державі», — сказав Колісник.

Також він додав:

«росія споконвіку дивиться на нас, ніби ми один народ, заперечуючи нашу самобутність і століттями проводила політику асиміляції українців»

Професор пояснив, чим нинішнє покоління українців не схоже на попередні:

«Серед цього покоління з’явилась пасіонарна еліта, хоч вона в меншості. Люди, які готові заради того, щоб бути українцем, іти на смерть і вони задають тон».

Як розповів пан Олексій, росія імперія, яка неволить інші народи і може зберігатись тільки поки є авторитарною, як тільки вона розслабляється від неї одразу щось «відпадає»:

«Революція — відпала Польща, Фінляндія, Литва, Латвія, Естонія. Ми не відбилися тільки тому, що проти українця йшов українець — частина українців не вважала себе українцями. Тобто нація ще була недосформована тоді і тим паче ще зараз, але процес іде і досить інтенсивно».

В підсумку він зазначив, що і на момент проголошення незалежності нація ще не була сформована і становлення відбувається досі:

«30 років українська нація не була господарем в себе вдома, таким як поляки чи фіни. Проти української України боролася російська Україна і досить успішно — після кожної революції, майдану був реванш, тих сил, які гальмували наш західний розвиток і самобутність, але процес йшов і ворог, те що він уже якусь точку пройшов, не помітив».