Після нічного удару іранськими дронами понад 1,5 мільйона мешканців Одеси й області в темряві. Підключена лише критична інфраструктура.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 10 грудня.

Загалом російські терористи за ніч на суботу використали проти Одещини 15 «Шахедів». Українським захисникам неба вдалося збити 10 дронів із 15.

«Енергетики, ремонтні бригади, обласна влада – усі працюють без перерви, щоб повернути світло. На жаль, влучання були критичними, тому потрібен не просто час, щоб відновити електрику... Потрібні не години, а, на жаль, кілька днів. Ми будемо робити все, щоб пришвидшити відновлення», – запевнив Зеленський.

Президент повідомив, що в Одес розгорнуті «пункти незламності».

Загалом у різних областях тривають як аварійні, так і стабілізаційні відключення.

«Енергосистема зараз, мʼяко кажучи, дуже далека від нормального стану – у системі зберігається значний дефіцит. Саме тому є графіки відключень. Найбільше – у Львівській, Вінницькій, Київській, Тернопільській, Сумській, Закарпатській, Житомирській, Хмельницькій областях та в місті Києві», – зазначив Зеленський.

Він повідомив, що уряд Норвегії ухвалив рішення для відновлення української енергосистеми після російських ударів надати Україні пакет підтримки на 100 мільйонів доларів.

Президент додав, що загалом Україна отримує від Норвегії оборонну, економічну, політичну підтримку, а також велику гуманітарну допомогу. Допомагає Норвегія й із закупівлею газу.