Литва відкрила представництво Тайваню. Проте назвала його не Тайбей, як прийнято у зв’язку з невизнанням КНР незалежності цієї частини країни, а дійсною назвою, що спричинило обурення Китаю.

Він ввів повну торгівельну блокаду Литви — заборону на імпорт, експорт, зупинив видачу всіх ліцензій та дозволів литовським компаніям і почав погрожувати тим країнам, з якими має тісні зв’язки, щоб вони також обірвали відносини з нею.

Про це в етері  Громадського Інтерактивного Телебачення  розповіла засновниця ГО «Ліга Антитрасту» Агія Загребельська:

«Як говорять самі литовці: “Великий Китай — маленький, але маленька Литва — велика”. Це дуже яскраво відображає якраз те, що змогла показати Литва на своєму прикладі».

Звільнившись з радянського рабства Литва впевнено рухалась в напрямку демократії, свободи слова, боротьби з корупцією і т. д. Пройшовши свій шлях становлення, країна ніколи не приховувала правди та завжди використовувала можливості своєї свободи слова у вираженні позиції.

«Були випадки, коли в Литву приїжджала китайська делегація і відмовлялася покидати аеропорт, тому що саме в цей день в парламенті Литви проходили слухання злочинів комунізму. Литва, ми знаємо, допомагала Тайваню вакцинами, надавала гуманітарну допомогу Гонконгцям, які втікали тоді від китайського комуністичного режиму. Весь цей час, враховуючи те, що Литва чудово розуміла, що таке Китай, комунізм і диктатура, яку він будує, вони намагалися всіляко захищати свою економіку від залежності Китаю», — розповіла Загребельська.

Тому в підсумку, зі слів Агії, коли Китай оголосив Литві торгівельну війну, остання практично не відчула цього на своїй економіці. Натомість почала всіляко лобіювати та мотивувати Європейський союз, що він має захищати себе. Оскільки економічний напад на одного члена ЄС має рахуватись, як напад на всіх. Після вторгенння росії в Україну, цей процес пришвидшився, справа економічної блокади Литви Китаєм буде розглядатись у суді. Також ЄС на саміті G-20 чітко дав зрозуміти Китаю, що вхід до європейської спільноти можливий тільки у чіткому визначенні позиції відносно війни росії проти України.

Більше у відео: