Вирішили зробити ремонт або змінити інтер'єр на кухонному просторі? Під час вибору меблів зараз приділяють велику увагу кольору, зовнішньому дизайну, наповненню, але ж від їх розміщення залежить багато чого. Грамотно поставлений гарнітур, обідній стіл на кухню, стільці, техніка втілять стилістичну концепцію дизайну, а також стануть дзеркальним відображенням смаку своїх власників. Хочете дізнатися, як усе влаштувати найкращим чином? Тоді читайте далі!

П-подібне розташування

Формується вздовж трьох основних стін із концентрацією робочого місця посередині. Таке планування збільшує простір й покращує комунікацію на кухні – легко дістатися до всього, що може знадобитися. Вважається універсальним для будь-якого типу приміщень.

Лінійне розташування гарнітура

Ідеальне рішення для вузького простору. Всі меблі розташовуються уздовж однієї стіни, не займають багато місця і гармонійно виглядають із антресолями, нішами, виступами. При цьому холодильнику заведено виділяти кутове місце. З протилежного боку розміщується їдальня – ставляться стільці та обідній стіл на кухню. Цю зону можна виконати як продовження основних меблів, а можливо ще окремо виділити освітленням, кольором, покриттям підлоги.

Кутове планування

Чудова ідея для класичної прямокутної, невеликої кухні, а також приміщень з нестандартними пропорціями стін. Мається на увазі робоче задіяння двох суміжних стін, може мати Г-подібний вигляд. Тут акцент заведено робити на мийці, розташованій у центрі, з боків якої зазвичай розташовані стільниці, а на кінцях – холодильник із плитою. З таким плануванням можна значно розділити робочу й обідню зони. Так умовно легко домогтися ефекту двох площ, де стільці з обіднім столом на кухні стануть окремим ансамблем в інтер'єрі.

Дворядне планування

Його ще часто називають паралельним. Гарнітур розташовується уздовж двох стін, так, що модулі знаходяться один навпроти одного. Більше підходить для досить об'ємного приміщення або кімнати квадратної форми. При цьому їдальня розміщується по центру чи на одній стороні.

Півколом

Так зване С-подібне планування, зовні схоже на прямокутне, тільки зі сторін має інше закінчення, зазвичай їхню роль відіграють тумби або барні стійки. Самі меблі можуть також розставлятися півколом, якщо це дозволяє планування та простір. Ідеально така розстановка підходить просторим приміщенням.

З островом

Модне рішення, коли крім звичного гарнітура в центрі кухні розташований острів або півострів. Не поспішайте його недооцінювати, списуючи на те, що він займає окремий простір. Таке доповнення дуже функціональне. Він одночасно грає роль робочої поверхні, барної стійки, обідньої зони та шафи для зберігання кухонного приладдя.

Як бачимо, для створення затишної кухні часом досить правильно розмістити меблі, а вам яке планування більше до душі?