В американських ЗМІ поширюється інформація про те, що Конгрес США готує швидкий законопроект про визнання росії — агресором. Проте Зеленський неодноразово закликав Сполучені Штати визнати її країною — спонсором тероризму.
Чого очікувати від даного законопроекту та чи визнають тоді в подальшому рф — спонсором тероризму обговорили в етері ГІТу з політологом, головою Центру аналізу та стратегій Ігорем Чаленком.
«Дійсно дискусійний шлях обрано: з одної сторони, це буде такий статус-новація, бо очевидно, що росію назвуть країною-агресоркою і, якщо далі хтось буде підтримувати війну в Україні, цей статус буде так само передаватися й іншим країнам, які будуть брати участь в цій війні на стороні рф. Проте звичайно питання потребує доопрацювання, бо незрозумілі механізми аргументації цього статусу, що він дасть. На даному етапі іде інформація, що дана ініціатива в разі схвалення дасть можливість Байдену накладати санкції на будь-кого з фізичних осіб, які якимось чином пов’язані з агресією в Україні. Проте Сполучені Штати і так мають можливість накладати санкції», — поділився думками Чаленко.
Він вважає, що це не найкращий варіант:
«Поки що я не є оптимістом стосовно саме цього статусу, все-таки я думаю, що держава — спонсор тероризму — те, що вимагала Україна — це було б набагато ефективніше з цієї точки зору, що вже є механізми впроваджені і вже є обкатаний шлях. Треба вести подальші комунікації зі США».
В підсумку Ігор сказав, що далі треба зрозуміти, що вони хочуть вкласти в статус росії, як країни-агресора, дивитися, як будуть розгортатись події. Найголовніше він вважає, що Україна зберегла свою підтримку зі сторони США і наше партнерство продовжується та набирає оберти.