Міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив, що КНР «поглиблюватиме стратегічну взаємну довіру та взаємовигідну співпрацю» з Росією наступного року.

Про це у неділю, 25 грудня, повідомило видання Корреспондент.

Він також заявив, що Китай «дотримується принципів об'єктивності та неупередженості» у питанні «української кризи».

«Що стосується української кризи, ми послідовно дотримуємося основних принципів об'єктивності та неупередженості, не віддаючи переваги ні тій, ні іншій стороні і не підливаючи масла у вогонь, тим більше не прагнучи вигоди від ситуації», - заявив Ван І.

Він також звинуватив США у погіршенні відносин між двома найбільшими економіками світу, заявивши, що Пекін «рішуче відкинув помилкову політику США щодо Китаю». При цьому Ван І визнав, що досвід показав, що Китай і Сполучені Штати не можуть відокремити або розірвати ланцюжки поставок.

За словами дипломата, Китай буде прагнути повернути відносини зі США в потрібне русло, зазначивши, що вони різко погіршилися, тому що «Сполучені Штати наполегливо продовжують розглядати Китай як свого головного конкурента і беруть участь у кричущій блокаді, придушенні та провокаціях проти Китаю».

Раніше в КНР заявили, що російське вторгнення в Україну поставило КНР «у дуже скрутне становище», оскільки Пекін не хоче «вибирати між друзями».