В Одесі в середу, 28 грудня, ввечері демонтували пам’ятник «Засновникам міста», центральною фігурою якого є російська імператриця Катерина ІІ. Також знесли пам'ятник російському полководцю Олександру Суворову в однойменному районі міста.

Про це повідомляє місцеве видання «Думская».

Увесь день комунальники проводили підготовяі роботи, розбирали дерев'яний саркофаг, що приховував Катерину II, а ближче до півночі почали демонтаж.

Із постаменту зняли табличку. Також робітники піднялися на автовишці і демонтували скульптури двох фаворитів Катерини з постаменту пам'ятника російської імператриці. Згодом поклали на кузов вантажівки і саму Катерину. Пам'ятник повезли до Одеського обласного художнього музею.

Одночасно знесли пам'ятник Суворову.

Нагадаємо, рішення про демонтаж пам'ятника «Засновникам Одеси», частиною якого також є статуя російської імператриці Катерини ІІ, Одеська міськрада ухвалила 30 листопада.

Там були змушені це зробити після того, як петиція із закликом знести пам’ятник Катерині II набрала понад 25 тисяч підписів і президент Володимир Зеленський передав відповідне звернення до Одеської міськради.