54% українців вважають, що Українську православну церкву (Московського патріархату) потрібно повністю заборонити.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), інформує Громадське.

Загалом 78% респондентів заявили, що держава так чи інакше має втрутитися в діяльність УПЦ МП. З-поміж них 54% вважають, що УПЦ потрібно заборонити повністю. Ще 24% підтримують м’якший підхід – встановлення державного контролю та нагляду над діяльністю церкви.

Лише 12% опитаних вважають, що нічого не варто робити й не варто втручатися в справи УПЦ, а лише розслідувати окремі можливі випадки порушень.

У всіх регіонах України підтримують проактивну позицію держави щодо УПЦ МП. Найбільше за повну заборону церкви виступають у центральних (62%) та західних (57%) областях. На півдні та сході повну заборону підтримують 48% та 41% опитаних відповідно. Натомість там відносно більше прихильників державного контролю та нагляду за церквою.

Також соціологи зазначають, що й українськомовні, й двомовні, й російськомовні опитані підтримують проактивну позицію владу щодо УПЦ МП. У російськомовних українців це підтримка дещо нижча, але все одно істотна – 68%, зокрема 44% підтримують повну заборону.

Детальніше про опитування

Всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» проводили упродовж 4-27 грудня. Опитали 1010 респондентів від 18 років у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованого Криму, частини Луганщини та Донеччини.

За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% – для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення. Якщо ще в травні серед всіх опитаних респондентів 2,5-4% проживали на окупованих після 24 лютого територіях, то зараз через відключення окупантами телефонного зв’язку вдалося опитати лише 2 респондентів (з 1010), які наразі проживають в окупованих населених пунктах.

Соціологи кажуть, що погляди респондентів в окупації дещо відрізнялися, але загальні тенденції досить подібні. Тобто неможливість зараз опитати таких респондентів істотно не впливає на якість результатів.