У Луцьку відбулося відкриття 19-го фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Волинська програма мандрівного фестивалю, який одночасно триває у різних регіонах України, стартувала в обласній науковій бібліотеці.

Про це повідомило Суспільне.

Координаторка фестивалю на Волині Богдана Стельмах розповіла про подію.

Розпочалося відкриття фестивалю із презентації фотовиставки Олександра Корнякова "Нескорений Херсон". Її представив сам автор херсонець Олександр Корняков. Чоловік прожив в окупованому місті п'ять з половиною місяців.

Автор презентував 50 робіт, з них 25 робіт – це фото з мітингів та протестів. І 25 – це буденне життя херсонців під час окупації.

Олександр Корняков є професійним фотокореспондентом, який 10 років пропрацював в одному з інтернет-видань Херсона. Каже: цей фоторепортаж демонструє історичні моменти спротиву мирних містян озброєним російським військовим. Ці фото, розповідає, зробив, перебуваючи у Херсоні, із 1-го березня по 10 серпня.

"Українські ЗМІ не могли працювати вільно. Тому я працював майже підпільно. Я казав всім, що я вже ніде не працюю. Так, щоб ніхто не міг мене здати. Під час окупації я знімав більше мобільним телефоном. Знімав непомітно для всіх, хто знаходився", - каже фотограф.

Зі сльозами на очах про ці фото говорить відвідувачка виставки 14-річна Поліна. Вона із селища Чаплинка, Херсонської області. Своє прізвище дівчина не називає з міркувань безпеки. Її батьки залишилися у Чаплинці, яка нині під окупацією. Тепер коли Херсона реально наш, то вже маємо надію, — говорить дівчина.

Після відкриття виставки відбувся перегляд і обговорення фільму режисерки Юлії Гонтарук "Фортеця Маріуполь. Орест". Це серія короткометражок про українських воїнів, які були в облозі на заводі "Азовсталь".

В основі — відеодзвінки до воїнів. Від початку оточення російськими військами режисерка веде розмови з бійцями полку "Азов". Один із героїв – Дмитро Козацький – боєць на позивний "Орест", якого називають "очима Азовсталі" за унікальні фото з оточеного ворогом міста.