Громадяни російської федерації все ще підтримують військові дії проти України, попри зростання втоми від війни за останні шість місяців.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW) із посиланням на дані незалежної російської соціологічної організації «Левада-центр».

Згідно з даними опитування, опублікованого 2 грудня, 74% росіян підтримують дії російських військ у війні в Україні. З них 42% респондентів «рішуче підтримують» і 32% «імовірніше підтримують» дії окупантів.

Водночас опитування показало, що лише 41% респондентів виступають за те, щоб Росія продовжувала військові дії в Україні, тоді як 53% вважають за необхідне, аби Росія розпочала мирні переговори.

Менша, але все ще значна частка російських громадян підтримує – і навіть з ентузіазмом – продовження війни в Україні, попри військові невдачі Росії.

«Бойовий дух Росії та політична підтримка війни, ймовірно, погіршаться з часом, якщо поточні тенденції збережуться», – припускають в ISW.

Там пояснюють, що чим довше війна буде призводити до втрат росіян, а українські сили завойовуватимуть позиції, тим більше соціально-політична динаміка, ймовірно, продовжуватиме обертатися проти Кремля.

«Оперативна пауза під приводом мирних переговорів могла б послабити зростання політичного тиску на Кремль і дозволити Росії відновити свої сили для подальших поновлених наступальних операцій», – зауважили в Інституті.