Хто не знає цього вірша, але точно не знали ми, що у сучасному світі застане журба під йменням війна. Проте український народ непереможний і тепер кожен допомагає нашим військовим. Українська колекціонерка автентичного одягу вигадала свій спосіб, аби допомогти наблизити нашу перемогу і повернути довгоочікуваний мир.

Марія Доліновська вирішила збирати гроші з фотосесій в народному одязі з її колекції та на виручені кошти допомагати ЗСУ.

Про свою ініціативу вона розповіла в етері Громадського Інтерактивного Телебачення.

«Кожен українець, як і я, звичайно, пережив 24-го числа шок. Я не знала, що робити з моїм захопленням, колекцією. Спочатку мені було страшно, куди її дівати, як використати і як зберегти. Я старалася її законсервувати, сховати, різні плани будувала, але пройшов час і я зрозуміла, що навіть оце моє захоплення старовинним вбранням може так само принести користь. Я запропонувала в фейсбуці  робити такі невеличкі фотосесії. Спочатку просто дала такий клич: хто б хотів сфотографуватись для того, щоб зібрати гроші для теплого одягу нашим захисникам», — розповіла пані Марія.

Вона поділилась, що була дуже приємно вражена, коли знайшлись бажаючі, першими, серед яких були лучани. Фотосесію з першого внеску зробили в Рокинях.

Про враження самих людей Доліновська розповіла:

«Вони відчувають той зв’язок поколінь. Ніби людина перевтілюється, як 100 років тому, відчуває себе частинкою свого народу».

Загалом, зі слів пані Марії, таким чином вдалося зібрати 70 тисяч гривень. За ці гроші закупили 30 бушлатів, а також тканину, з якої пошили флісові куртки для наших воїнів, щоб зігрівали їх в холоди.

Більше у відео: