Європа ввела нафтове ембарго і поставила ціну на російську нафту 60 доларів за барель. Президент Зеленський розкритикував цю межу, зазначивши, що потрібна нижча.

Чи насправді недостатньо низьку ціну встановили, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

«Не можна більше опускати. По-перше, не так багато держав у світі нас підтримують, бо 119 це не багато, якщо було б 200 оце була б інша річ. Якщо б всі 200 держав запровадили нафтове ембарго проти російської федерації, то було б добре. Проте, оскільки запроваджують не всі, це означає, що існує небезпека виникнення нестачі цього самого ресурсу. Тоді якщо виникатиме нестача ресурсу, спекулянти на світових біржах будуть гратися з котируваннями, піднімаючи їх на свій власний розсуд, і в цьому випадку ми отримаємо 100-120-130 доларів за барель, а це вже означатиме, що рф буде отримувати надприбутки від торгівлі тим самим, що не підпадає під обмеження», — пояснив Геннадій.

Тепер, з його слів, ембарго скорочує експорт приблизно вдвічі, а обмеження ціни дозволяє, наприклад, індійським, китайським компаніям вимагати знижок від росії на ту нафту, яку вони будуть купувати. Посилаючись на те, що хто окрім них ще буде купувати ту нафту. При цьому не дозволятиме отримувати надприбутки російським компаніям і не буде спричиняти нестачу ресурсу.

Ринок відреагував дивно, як підсумував Рябцев:

«За моїми прогнозами було, що ринок має відреагувати зростанням котирування, бо створюється потенційна можливість виникнення дефіциту, коли половина російської нафти повинна бути переорієнтована на якісь інші ринки. Проте відбувається зниження котирувань. Мабуть це відбувається через те, що по-перше, вже закладено в нинішні котирування воєнну премію, а по-друге, вже диверсифікували маршрути постачання основні гравці та і попит не настільки високий, як очікувалось»