В одному із сіл Камінь-Каширського району Волинської області зафіксовано спалах вірусного гепатиту А. П'ятеро людей звернулися за медичною допомогою

Про це повідомили у Центрі громадського здоров'я.

У ЦГЗ розповіли, що поширення захворювання відбулося через домашній осередок.

«Першою по медичну допомогу звернулась 23-річна жінка. Її було госпіталізовано. При обстеженні у жінки були виявлені антитіла до вірусного гепатиту А. Наступними до інфекційного відділення лікарні потрапили її брат, дві подруги та сусід. У межах протиепідемічних заходів було проведено біохімічне обстеження 27 контактних осіб. Отримані результати перебувають у межах норми», - йдеться у повідомленні.

В Центрі громадського здоров'я також зазначили, що імовірно захворювання було спричинене спілкуванням з людьми, які мали безсимптомну або безжовтяничну форму захворювання на вірусний гепатит A. Адже випадки захворювання реєструвалися у селі Камінь-Каширського району у серпні та вересні 2022 року. При цьому населений пункт не має централізованого водопостачання, а його мешканці використовують шахтні колодязі.

«У вогнищах відібрано шість проб питної води для проведення мікробіологічного дослідження, одна проба (в осередку першої постраждалої) не відповідала вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Проба води із вказаного колодязя досліджена вірусологічно методом ПЛР, генетичного матеріалу вірусу гепатиту A не виявлено. Епідеміологічне розслідування триває», - додали в ЦГЗ.

Довідково. Вірусний гепатит A — захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг. Інфікування відбувається фекально-оральним шляхом через: вживання забрудненої води або їжі, що можуть містити фекалії інфікованих людей; недотримання особистої гігієни; у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї; деякі види сексуальних стосунків.

Як вберегтися від гепатиту A:

  • Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.
  • Пийте лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 10 хв.
  • Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
  • Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.
  • Робіть щеплення.