На запитання, де внутрішньо переміщеним особам можна обміняти валюту, директор Волинської обласної дирекції АТ «Укргазбанк» Едуард Зубчик в ефірі ГІТ у спецпроєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» повідомив наступне:

«Регулятором НБУ, на жаль, але, мабуть, регулятору видніше, були внесені певні застереження, от саме роботи з валютою. А саме банки працюють лише на прийом готівкової валюти. Тому ми без проблем приймаємо по курсу, який зафіксований Національним банком на 24 лютого, на час початку війни, долар, і євро, і злотий, і будь-яку іншу валюту. Продавати ми не маємо права, так як ми в цьому плані обмежені Нацбанком. Так само і ці офіційні обмінні пункти, які є, це не стосується роботи банківських установ безпосередньо, в них така сама заборона від Нацбанку на продаж готівкової валюти, лише на прийом.»

Едуард Зубчик порадив: якщо українці їдуть за кордон, сьогодні всі мають картки, всі чи практично всі мають рахунки в банках, до яких прив’язана пластикова картка, на якій розміщені гривневі кошти. Вони можуть спокійно поїхати в Польщу, Чехію, в будь-яку іншу країну, розраховуються тією ж гривневою карткою в тих платіжних системах цих країн. Фінанси на картках будуть конвертуватися у долар чи євро за курсом, який був станом на 24 лютого 2022 р. Фактично це зручні курси, а не ті, які пропонують чорні валютники.

(На відео з 1:27:57)