У Франції вранці 10 квітня відкрилися дільниці для голосування на виборах президента. Участь у першому турі беруть 12 кандидатів. 

Про це повідомляє Радіо Свобода.

За прогнозами, волевиявлення завершиться виходом у другий тур чинного президента Емманюеля Макрона та представниці праворадикального крила Марін Ле Пен.

Зокрема, за даними Politico, у першому турі Макрон матиме перевагу в декілька відсотків над Ле Пен.

Останні опитування прогнозують перемогу у першому турі Макрона — за нього готові проголосувати близько 26–27% виборців. Найімовірніше, до другого туру разом з ним вийде Ле Пен — вона може розраховувати на близько 21–23% голосів.

Що стосується другого туру, то всі опитування прогнозують перемогу саме Макрона над всіма опонентами, але останнім часом розрив між ним та іншими скорочується. Особливо це стосується Ле Пен — за останніми даними у разі виходу їх обох до другого туру Макрону прогнозують 51–53% голосів, а Ле Пен — 47–49%. Ще на початку березня опитування давали Макрону до 60% голосів.

Передвиборча кампанія відбувалася на тлі вторгнення Росії до України. Макрон, за власним визнанням, проводив порівняно пасивну передвиборчу кампанію саме через війну в Україні, передає AFP.

Закордонні французькі території вже проголосували в суботу через різницю в часі.

Нагадаємо, в 2017 році 39-річний Макрон став наймолодшим президентом Франції. Він переміг Ле Пен, набравши 66% голосів. Згодом його партія «Вперед!» отримала більшість місць у парламенті.

Марін Ле Пен, як і на попередніх виборах, вважається головною конкуренткою Макрона. Своїх проросійських поглядів вона ніколи не приховувала. За тиждень до першого туру 2017 року, Володимир Путін охоче приймав її в Кремлі, а російські банки ще 2014 року надали її партії кредит на понад 9 млн євро. За надані 9 млн євро проросійські фірми з нею досі судяться.