У Верховній раді зареєстрований законопроект щодо кримінальної відповідальності за незаконний перетин кордону чоловіками призовного віку під час війни. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проект закону № 7268.

Зараз кримінальна відповідальність встановлена лише за незаконне переправлення осіб через державний кордон.

В умовах повномасштабної війни з Російською Федерацією доцільно встановити кримінальну відповідальність за незаконне перетинання державного кордону громадянами України, які за Конституцією України зобов’язані захищати Україну в умовах правового режиму воєнного стану, — йдеться пояснювальній записці до проекту.

Пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею "Незаконне перетинання держаного кордону України під час дії воєнного стану":

  • 1. Перетинання державного кордону України під час дії воєнного стану особою, яка згідно з законом приписана до призовної дільниці (призовником) у будь-який спосіб поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів, або за документами, що містять недостовірні відомості або з приховуванням від прикордонного контролю, - карається штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 170 тис. грн) або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.
  • 2. Ті самі дії, вчинені військовослужбовцями та військовозобов’язаними, резервістами, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а також особами, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
  • 3. Дії, передбачені частинами першою або другою, вчинені повторно або групою осіб або службовою особою з використанням службового становища, - караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такої.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року Державна прикордонна служба України повідомила, що у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану заборонено виїзд за межі України громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.