Завдяки плідній співпраці Нововолинської ЦМЛ та Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова пацієнтка стала донором й змогла врятувати два життя.

Про це пише Нововолинська міська лікарня.

Трансплантологи Першого територіального медичного об’єднання спільно з хірургами КНП «НЦМЛ» вилучили нирки, одразу транспортували до Львова та успішно пересадили двом пацієнтам.

«Мешканка Нововолинська змогла врятувати життя 52-річній жінці з Мукачева та 48-річному чоловіку з Волині. Відтепер вони мають змогу повноцінно жити.

Обіцяємо розповісти вам цю дивовижну історію та безмежну вдячність врятованої жінки, яка мала вроджену патологію нирок. Але сьогодні – про благородний вчинок донора.

Для Нововолинської лікарні це перший досвід трансплантації.

64-річна жінка поступила в НЦМЛ у непритомному стані. Діагноз – геморагічний інсульт. Медики розуміють, що шансів на життя немає.

І ось наш трансплант-координатор повідомляє, що життя обірвано… Смерть мозку, але є можливість вилучити здорові органи жінки.

Після кількох консиліумів констатували смерть мозку.

Смерть мозку означає, що «життя» в людині підтримують лише апарати життєзабезпечення. Відімкнуть їх і серце зупиниться відразу, не відімкнуть – може битися кілька годин чи діб. Не більше.

Трансплант-координатор йде до родичів пацієнтки. Непроста розмова. Непросте рішення та години роздумів родичів.

Дали згоду.

Знову консиліум та клопітка і швидка співпраця з львівськими медиками. Вони приїхали, взяли всі необхідні аналізи та відвезли у Львів. У цей час постійний контроль та підтримка життєдіяльності пацієнтки анестезіологами НЦМЛ. Коли ж розуміємо, що часу обмаль – швидко в операційну.

Вздовж коридору, по обидві стіни, стали лікарі та медсестри – це «коридор пошани».

На операційному столі ще раз схилили голову у хвилині мовчання – віддали шану донору та його родині.

Нирки у спеціальному боксі доставили в Перше Львівське територіальне медичне об’єднання та пересадили пацієнтам.

Увесь час медики працювали під звуки сирен та повідомлення про вибухи на заході України. Доки російські окупанти забирають життя, лікарі продовжують їх рятувати.

І не лише лікарі, а й люди. Люди з великими серцями, які могли прийняти таке благородне рішення!», – йдеться у дописі.