Клірик Дніпропетровської єпархії УПЦ, керівник Благодійної установи «Іоаннів центр» протоієрей Андрій Пінчук дав інтерв’ю в ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!». Священик став співавтором відкритого звернення до предстоятелів помісних православних церков, у якому вимагається Міжнародного церковного трибуналу для Московського патріарха Кирила, котре опублікував у своєму фейсбуці.

Це була колективна робота — кілька священиків працювали над самим текстом і потім долучилися підписанти до цього звернення, — розповів він.

 Вже понад 300 священиків підписали цей документ. 

Про відверто мілітаристську та деструктивну роботу РПЦ Андрій Пінчук висловився наступним чином: Це була намірена багаторічна робота в росії з особовим складом у військових підрозділах. Потім це стало лейтмотивом патріарха Кирила.

Таких прикладів є дуже багато в історії, коли церква перестає виконувати свою місію, а стає прислужницею держави, то вона перетворюється на те, на що сьогодні перетворилася РПЦ, — наголосив клірик Дніпропетровської єпархії УПЦ.

Це звернення має на меті, щоб скориставшись подібним процесом у 1666 р., притягнути до відповідальності патріарха Кирила. Тоді, у 17 ст., Собор Східних Патріархів (судова інстанція) засудив Московського патріарха Никона: його позбавили патріаршества та єпископського сану, відправили у звичайний монастир на каяття.

З одного боку це дасть офіційну можливість розслідування того, що відбувається в російській церкві, з іншого боку це дасть надію усім нам — українцям, що РПЦ з часом трансформується в християнську церкву, а не ту мілітаристичну організацію, якою вона сьогодні стала, — переконаний протоієрей Андрій Пінчук.