Після 35 днів окупації російськими військами у Гостомелі на Київщині більш як 400 людей вважаються зниклими безвісти.

Про це начальник Гостомельської селищної військової адміністрації Тарас Думенко розповів в інтерв’ю Громадському радіо, повідомляє Укрінформ.

«За 35 днів окупації у нас понад 400 зниклих безвісти. Підвали Гостомеля ми зараз оглядаємо спільно з ДСНС і працівниками патрульної поліції. У нас є близько 1200 мешканців, зв’язок із якими підтверджено і які інформують нас про місцезнаходження тих чи інших людей, які виїхали», - зазначив він.

Думенко нагадав, що у Гостомелі російські війська вбили селищного голову Юрія Прилипка, разом з ним загинули волонтери Руслан Карпенко та Іван Зоря, тіла яких були знайдені.

«У Гостомелі не так багато було знайдено тіл, далі в селах нашої громади були знайдені розстріляні тіла, вбиті мешканці. Також кілька мешканців нашої громади були знайдені в Бучі. Треба розуміти, що окупанти переміщували людей. У нас є підтверджені дані, що люди з Глібівки потрапляли в Гостомель, а потім з ними зникав зв’язок. Але потрібно розуміти, що окупанти також замітали сліди своїх злочинів», - сказав голова СВА.

Він підкреслив, що є підтвердження, фото і відеофіксація загибелі людей, але досі їхні тіла не можуть знайти.

Крім того, Думенко заявив, що під час руху в складі евакуаційних колон люди бачили, що загарбники підчищають сліди своїх звірств.

«Ти міг рухатись у напрямку Гостомеля, і вздовж дороги стояли розстріляні автомобілі з тілами, включно з дітьми. І міг повертатися назад – а цих тіл уже не було», - пояснив очільник селищної адміністрації.

Водночас він розповів, що ЗСУ максимально берегли цивільне населення, не завдаючи ударів, а росіяни ховали свою техніку в городах людей, у будинках.

Як повідомляв Укрінформ, Велика Британія, яка головує у квітні в Радбезі ООН, скликала 5 квітня засідання РБ для обгорнення масових убивств, учинених збройними силами рф під час окупації Бучі.

Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були визволені від російських загарбників. У визволених містах та селах зафіксовані масові вбивства загарбниками цивільних.

Згодом генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що найгірша ситуація із жертвами серед мирних жителів може бути у Бородянці.

Російські загарбники вбили голову Гостомельської громади Юрія Прилипка та двох його побратимів, коли вони роздавали гуманітарну допомогу.