Оксана Каліщук професор кафедри історії України та археології, доктор історичних наук Волинського національного університету розповіла в ефірі ГІТ в проекті «Волинь на варті. Разом до перемоги!»  про новий волонтерський проєкт для глибшого вивчення історії України для переселенців.

«Наразі в Луцьку вже є досить велика кількість переміщених осіб, тому ми подумали, що буде корисним і важливим познайомити їх з історією України та, зокрема, нашим краєм, де вони опинилися та отримали прихисток. На цьому конкретному прикладі ми можемо показати та нагадати, що сьогоднішня звитяга має корені в минулому і, я впевнена, проросте нашим щасливим майбутнім», — розповідає ініціатор проєкту Оксана Каліщук.

Саме об’єднані зусилля університету імені Лесі Українки, Луцької міської ради, зокрема департаменту молоді і спорту, а також історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» вирішили зініціювати такі зустрічі. Задум отримав широку підтримку і від благодійних організацій, ректорату університету тощо.

Проєкт працюватиме на добровільних засадах, тобто всі охочі зможуть прийти і долучитися до цієї ініціативи в середу о 16:00 у ВНУ імені Лесі Українки на факультет політології та національної безпеки, або в суботу о 12:00 на замковій площі. Перш за все у цих розмовах будуть орієнтуватися і звертати увагу на зацікавлення і те, про що хочуть поговорити саме учасники. Їх планують проводити за кавою у вільній і невимушеній атмосфері.

«Для нас важливий результат, а він буде тільки тоді коли він стане відгуком на те що потрібно, а не просто механічним кроком», — наголошує пані Оксана.

Більше про таку можливість спілкування можна дізнатися безпосередньо через Луцьку міську раду, оскільки вона має інформацію про всі волонтерські центри та місця їх розташування.