Російські і білоруські вантажівки, які перебували на території ЄС станом на 9 квітня, наказано залишити територію блоку до 16 квітня.

Про це йдеться у рішенні Ради ЄС, опублікованому 9 квітня.

«Будь-якому автомобільному транспортному підприємству, створеному в Росії, забороняється перевозити вантажі автомобільним транспортом по території Союзу, у тому числі транзитом», – йдеться у документі, який набув чинності 9 квітня.

Аналогічне рішення діє щодо Білорусі.

Заборона не застосовується до 16 квітня 2022 року до перевезення вантажів, розпочатого до 9 квітня 2022 року.

Це рішення стало можливим завдяки громадським активістам, які тричі перекривали пунт пропуску «Кукуріки» на кордоні Польщі з білоруссю, блокуючи російські і білоруські фури.

Про перемогу громадянського суспільства над європейською бюрократією повідомила ініціаторка акцій Наталія Панченко.

Як відомо, велика перемога складається з багатьох малих. Сьогодні – день, коли ми можемо стверджувати, що на один крок наблизилися до перемоги в нашій боротьбі з фашистською російською державою.
Коли на початку березня ми почали блокувати польсько-білоруський кордон, вимагаючи від Євросоюзу зупинити російські та білоруські фури, що возять у росію товари, ніхто ще не бачив у цьому проблеми і в жодному з проєктів санкцій цього пункту не було.
Нам, сотням активістів із різних країн, вдалося не тільки привернути до цього питання увагу ЗМІ, але й зчинити ефективний тиск на політиків ЄС.
Для учасників блокади це означало багато днів і ночей, проведених у спартанських умовах на прикордонних переходах на морозі, під дощем і ураганом. Нам доводилося терпіти погрози, спроби залякування і провокації з боку водіїв, транспортних компаній і прихильників путіна, які безсоромно стояли під російськими прапорами, – проте ми все це пройшли.
Чи це було того варте? Звичайно!
Учора (8 квітня – ред.) ввечері Європейський Союз офіційно опублікував п’ятий пакет санкцій проти росії. Він стосується, зокрема, і блокування російських та білоруських перевезень на всій території ЄС.
Тонни вантажів не поїдуть в росію, десятки тисяч людей у росії внаслідок цього рішення втратять роботу, безліч російських і білоруських фур більше ніколи не поїдуть в Європу. Цього ми й добивалися. Адже відповідальність за пекло на українській землі лежить на всіх росіянах, які не чинять спротиву цій війні.
Що робимо далі? Не збавляємо темпу!
По-перше, тримаємо руку на пульсі й будемо перевіряти, наскільки цей пакет санкцій буде дієвим і чи призведе він до блокади торгівлі між ЄС та росією. Обіцяємо, що ми перевіримо виконання цього пункту санкцій кожною з країн ЄС. І якщо зрозуміємо, що санкції знову недієві, то відновимо блокаду й за допомогою громадянського опору змусимо владу знайти вирішення, які дійсно затримають геноцид українців.
По-друге, будемо тиснути на всі країни ЄС з вимогою негайного ембарго на російські газ, нафту, вугілля.
І по-третє, ми зосередимося на тому, щоб чинити ще більший прямий тиск на компанії, які своїми податками фінансують російських терористів. На жаль, їх ще дуже багато. Крім відомих брендів, наприклад Leroy Merlin і Auchan, є також зареєстровані в Польщі компанії, власники або акціонери яких – російські олігархи, друзі путіна. Ми обіцяємо, що доберемося до кожного з них!
Наші активісти вже складають список спонсорів росії, й незабаром ці люди стануть горезвісними.
Після різанини в Бучі, Ірпені, Краматорську, Маріуполі ми зобов’язані зупинити цей бізнес, просякнутий кров’ю тисяч українців.
Нашою головною метою є боротьба з росією на всіх фронтах, тож тримаймося разом і будьмо рішучими.
Ми любимо Україну, ми любимо Польщу і діємо задля нашого спільного блага та якнайшвидшої перемоги!
Слава Україні!
Хай живе Польща! – написала громадська активістка.

А колишня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун звернулася до Президента України Володимира Зеленського із пропозицією нагородити Наталію Панченко орденом Богдана Хмельницького.

«Цей орден створений «для нагородження громадян України за особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України» З такими воїнами, як Наталка на кожному фронті війни, наша перемога гарантована!» – написала Уляна Супрун.

Як повідомило білоруське провладне ЗМІ білорусі «Белта» з посиланням на дані Держприкордонкомітету, на кордоні на виїзд із Євросоюзу в білорусь наразі очікують понад 2,4 тисячі фур.