Український юрист, колишній заступник голови ЦВК України Андрій Магера в ефірі ГІТ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» дав інтерв’ю про перспективи депутатів від ОПЗЖ в українському політикумі, а також імовірність подальшого існування у ВРУ партій з проросійськими наративами.

Що стосується ОПЗЖ, то не треба забувати, що у нас згідно зі статтею 81 Конституції України існує виключний перелік підстав для дострокового припинення повноважень народних депутатів України, — розповів він.

Чогось більшого, що є в Конституції, в законі не може з’явитися.

Відтак депутати, які були обрані від ОПЗЖ, залишать депутатський мандат, проте вони точно не будуть членами цієї фракції уже, вже не будуть ніколи в цьому скликанні парламенту. Їм залишається фактично або бути позафракційними, або ввійти до якоїсь депутатської групи із наявних, або ввійти до якоїсь депутатської фракції із наявних, — проаналізував Андрій Магера.

Український юрист висловив думку, що таких проросійських і загалом проросійська тема на виборах буде досить непопулярною. Він вважає, що не знайдеться такої партії з проросійськими наративами, яка зможе подолати 5% бар’єр на виборах до парламенту. Але до деяких місцевих рад певні окремо взяті політичні партії, можливо, зможуть провести своїх кандидатів.