На території Броварської громади Київської області на період воєнного стану призупинено діяльність Української православної церкви (московського патріархату).

Таке рішення ухвалила сесія Броварської міської ради у п'ятницю, 6 травня, повідомляє міський голова Броварів Ігор Сапожко.

Рішення передбачає встановлення охорони об'єктів нерухомості церковних громад УПЦ МП і введення особливого режиму їхньої роботи. Під забороною будуть проведення зборів, мітингів, ходів та всіх інших масових заходів.

Нагадаємо, у вівторок, 3 травня, своїм розпорядженням повністю заборонив діяльність УПЦ МП на території Конотопської міськради Сумської області міський голова Артем Семеніхін. У розпорядженні він пише, про заборону діяльності УПЦ МП «як такої, що несе загрозу національній безпеці України».

Також нагадаємо, 25 лютого у Київській області біля Гостомеля був затриманий протоієрей російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) – Михаїл Павлушенко, який допомагав російській армії, а 16 березня у Києві затримали священника російської православної церкви в Україні отця Онуфрія (від якого московський патріархат відрікся, вказавши, що він не є його священником), під час обшуку у будинку якого було виявлено, що він співпрацював зі спецслужбами рф.

У березні в Бородянці священник московської церкви Віктор Талько допоміг окупантам викрасти цивільних: в УПЦ МП повідомили, що «намагалися зв’язатися з ним», для отримання пояснень, але з ним «відсутній будь-який зв’язок».