Благодійний фонд заступника голови Волинської ОВА Юрія Гупала «Віримо в Україну» поширив заяву, в якій спростовує причетність до продажу автомобілів, які були ввезені в Україну як гуманітарна допомога.

У зверненні до медійників, підписаному в. о. керівника благодійного фонду Анатолієм Швабом, йдеться, що затриманий за підозрою у продажу «гуманітарних» автівок Ю. К. звертався до благодійного фонду Юрія Гупала та цілої низки благодійних організацій. І фонд  «Віримо в Україну» надав йому клопотання на ввезення цих транспортних засобів на територію України, проте після перетину кордону жодного з них  фонду не передавали. 

Із звернення до медійної спільноти випливає, що у фонді дізналися про шахрайство Ю. К. разом із спільниками із публікацій у ЗМІ.

«Після його затримання і оприлюднення інформації про злочинні схеми, реалізовані цими «псевдоволонтерами», нами було підготовлено звернення до СБУ з метою всебічної перевірки фактів діяльності Ю.К. і наявності автівок, які мали бути ввезені від імені нашого фонду на територію України», – йдеться у зверненні.

Нагадаємо, ІА «Волинські новини» повідомили, що за причетність до схеми продажу автомобілів, які ввозив на територію України як гуманітарну допомогу благодійний фонд заступника голови Волинської ОВА Юрія Гупала «Віримо в Україну», затримали одну людину – директора товариства з обмеженою відповідальністю «Луцькдевелопмент», віцепрезидента Федерації боксу Волинської області Юрія Куця.

Також нагадаємо, оперативники зафіксували продаж одного «гуманітарного» автомобіля за понад 100 тис. грн. Також обіцяли продати карету швидкої допомоги, ввезеної в Україну під виглядом гуманітарної допомоги. Її вартість оцінили в $12 тис.

Нижче подаємо повний текст звернення благодійного фонду Юрія Гупала «Віримо в Україну», опублікованого у фейсбуці.

Шановна медійна спільното!

Благодійний фонд Юрія Гупала «Віримо в Україну» зіткнувся із кричущою недоброчесністю і поширенням завідомо неправдивої та неперевіреної інформації щодо нашої діяльності Волинські Новини. Сьогодні на сторінках цього, колись шанованого видання, було поширено недостовірну інформацію, щодо нібито причетності нашого фонду і його засновника, до продажу ввезених для потреб ЗСУ автомобілів.

Офіційно повідомляємо, що ніякого відношення до вчинення злочинних дій, передбачених частиною третьою статті 201-2 Кримінального кодексу України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв, або безоплатної допомоги), наш благодійний фонд немає. Затримана СБУ, за звинуваченнями у вчиненні даного злочину, особа (Ю. К.- не називаємо ПІБ через таємницю слідства) звертався до нас і цілого ряду благодійних організацій з пропозицією передати безкоштовно для потреб ЗСУ автомобілі, які він мав за кордоном. На підставі наданих Ю. К. технічних документів, нашим фондом було дійсно підготовлено клопотання на ввезення цих транспортних засобів на територію України, проте, жоден із них після перетину кордону нам переданий не був.

Як з’ясувалося згодом, Ю. К. виявився шахраєм і разом зі спільниками налагодив злочинну схему продажу автомобілів, ввезених з-за кодону як благодійну допомогу для потреб ЗСУ та ТРО. Після його затримання і оприлюднення інформації про злочинні схеми, реалізовані цими «псевдоволонтерами», нами було підготовлено звернення до СБУ з метою всебічної перевірки фактів діяльності Ю.К. і наявності автівок, які мали бути ввезені від імені нашого фонду на територію України.

Хочемо нагадати ІА «Волинські новини», що Благодійний фонд Юрія Гупала «Віримо в Україну» ввіз та безкоштовно передав для потреб ЗСУ, ТРО, постраждалим внаслідок війни особам сотні тон гуманітарної допомоги, серед яких і більше півтора десятків автомобілів. Розцінюємо таку публікацію, як цілеспрямовану інформаційну атаку на сотні наших волонтерів та закордонних донорів, які з першого дня війни активно долучилися до підтримки обороноздатності нашої країни та вирішення невідкладних гуманітарних завдань. Залишимо такі публікації на совісті редакторів сайту «Волинські новини», які у пошуках хайпу і дешевої популярності, вдаються до відвертої дискредитації нашого фонду.

Такого роду публікації не лише кидають тінь на нашу репутацію, а й на всю волонтерську діяльність і шкодять іміджу нашої держави перед закордонними благодійниками.

В. о. керівника Благодійного фонду Юрія Гупала «Віримо в Україну» Анатолій Шваб