У Львівській міській дитячій клінічній лікарні виконали рідкісну операцію. Дівчинці з Ковеля, яка ненароком випила мийний засіб ще чотири роки тому і отримала важкі опіки ШКТ, сформували штучний стравохід.

Про це повідомляють у пресслужбі Першого медоб’єднання Львова.

Зараз Олі шість років. Коли їй було два, вона ненароком випила мийний засіб і отримала важкі хімічні опіки стравоходу. Аби дівчинка могла пити та їсти, щомісяця впродовж року її оперували – розширювали звужений та зарубцьований стравохід. Коли це перестало допомагати, Олі встановили гастростому – трубочку в животику, по якій їжа вводилася просто у шлунок, – йдеться у повідомленні медиків.

Окрім проблеми з харчуванням, Оля мала ще одну – слину вона ковтати не могла і мусила постійно спльовувати її в хустинку. Єдиним виходом була реконструктивна операція - заміна власного стравоходу кишковим трансплантатом.

Дитині з Ковеля, яка ненароком випила мийний засіб, у Львові сформували штучний стравохід

Такі втручання дуже складні і для діток рідкість. Штучний стравохід наші спеціалісти сформували з фрагмента товстого кишківника, розмістивши його за грудиною від шлунка до верхнього сегмента стравоходу. Уже на третій день після операції Оля почала самостійно ковтати слину, а через тиждень – пити воду, – йдеться у повідомленні медиків.

Пацієнтка приїде на планове обстеження, їй зроблять гастроскопію, яка покаже, чи зможе вона нарешті попрощатися із гастростомою.