У Казахстані змінять назву марки нафти, яку постачають на експорт через російські порти, щоб уникнути санкційних ризиків і проблем із фінансуванням, повідомляє Reuters

Як повідомляє видання, посилаючись на офіційну відповідь, казахстанська нафтогазова компанія СНПС-Актобемунайгаз вирішила відокремити свою сировину від російської «у зв’язку з недавніми значними геополітичними змінами… і щоб уникнути негативного впливу змін на експорт казахстанської нафти через російські порти».

З червня, за даними видання, казахстанська суміш має назву KEBCO (Kazakhstan Export Blend Crude Oil — Казахстанська експортна суміш сирої нафти).

Чотири джерела в казахстанських нафтових компаніях, які здійснюють транзит через російські морські порти, також підтвердили перейменування своїх барелів і додали, що зміна на KEBCO набуде чинності з понеділка, 6 червня, для всіх офіційних документів.

Згідно з одним джерел видання, Міністерство енергетики Казахстану збирається запросити в уряду дозвіл на офіційне використання нового сорту.

У Міненерго відмовилися коментувати це питання, пише Reuters.

Казахстан використовує російські морські порти як транзитний маршрут для 20% свого експортного потоку нафти. Технічно казахстанська нафта не підпадає під дію західних санкцій. Але, за словами трейдерів, казахстанські постачання неодноразово помилково вважалися за російські.

Це необхідний захід, щоб наша нафта не потрапила під санкції, а у її назві чітко вказано країну походження у документах. В іншому випадку у нас можуть виникнути проблеми, — сказав Reuters трейдер, який займається транзитом казахстанської нафти через російські порти.

За словами джерел, казахстанські виробники нафти сподіваються досягти вищих цін на свою нафту та полегшити її продаж, якщо в документах буде чітко зазначено, що вона не походить із росії.